tisdag, april 05, 2016

Fult att tjäna pengar, menar Corren

Tycker man illa om klassamhället så tycker man illa om att folk tjänar pengar, skriver Catarina Kärkkäinen idag i Corren. Därför ogillar socialdemokrater att folk tjänar pengar påstås det. I själva verket är det Correns ledarsida, som förespråkar låglönejobb, ständigt kritiserar facket och trivialiserar eller förnekar den allt större ojämlikheten (klassamhället) som inte tycker om att folk tjänar pengar.

4 kommentarer:

martin sa...

Tjäna pengar är helt neutralt. Det som kan vara fint eller fult är vad som görs med pengarna.

Exempelvis tjäna pengar för att skaffa tjänstehjol, lyxjakt osv, det är fult. Jakten på pengar för samlarmani och för att kunna förbruka ännumera resurser, det är fult eller psykisk sjukdom.

Tjäna pengar för och använda dem för att utveckla samhället, skapa och utveckla resurser och värden för mänskligheten är inte fult. Men onödigt, det tar mycket kraft från de kreativa, från skapare att dra ihop resurser till att skapa nytt, särskilt när de måste slåss med kategori 1 rika om de resurser som finns.

Likväl som entreprenören skriver planer och affärsplaner till riskkapitalister så kan hen göra det till bysovjeten, SSR:en eller högsta Sovjet. För entreprenören är det ingen som helst skillnad mellan Sovjet och banken.

Anonym sa...

Martin! Entreprenören skriver inga planer. Entreprenören engagerar möjligen någon som gör det för att banken kräver det för att låna ut pengar eller bysovjeten kräver det för att sjösätta projektet.

Hur som helst – erfarenheten lär oss att de hus där de boende inte äger eller betalar för sina boenden, brukar sjangsera snabbt. Även om husen såg likadana ut vid inflyttningen.

Jan Wiklund sa...

Problemet är att folk tjänar så vansinnigt olika mycket pengar. Ojämlikhet är bokstavligen dödande:

"Ojämlikhet är ett våldförande på den mänskliga värdigheten; det är ett förnekande av allas mänskliga kapaciteters möjlighet att utvecklas. Den tar sig många uttryck och har många effekter: för tidig död, dålig hälsa, förödmjukelse, underkastelse, diskriminering, uteslutande från kunskap och vanligt socialt liv, fattigdom, maktlöshet, stress, osäkerhet, oro, brist på självförtroende och stolthet, och uteslutande från möjligheter och livschanser. Ojämlikhet handlar inte bara om plånbokens tjocklek." (Göran Therborn: The killing fields of inequality.

martin sa...

Anonym,
heh, misstag inte entreprenör i den vidare bemärkelsen, folk som köper och säljer skit. Entreprenörer skapar där ingenting finns, de köper inte skit som redan finns. Att skapa i ett så avancerat produktionssystem som teknologin skapat innebär att manipulera gigantiska institutioner att göra som man vill. Det betyder skriva planer som kan utföras av institutionerna och deras tjänstemän. Det är bara i revolutionära branscher som man kan appelera direkt till kunden, senast vi såg en sådan bransch var inom data och internet, men det är samma där, du kommer ingenstans utan att manipulera institutionerna och det kräver en plan, en plan som kan utföras av de funktioner de stora institutionerna har.