torsdag, april 21, 2016

Mehmet Kaplan - nu som app

Det har inte kommit någon lista än. Hur ska jag veta vilka andra som dyker upp? Namnen räcker förstås inte alltid. Men man kan ju googla. Det blir säkert mest Andersons Pettersons och en Svensson men det är ingen garanti det heller. Det vore bra om jag hade fått deras personnummer innan jag tackade ja till att gå på L:s födelsedagsfest.

Jag har känt henne sedan mellanstadiet, på åttiotalet, men tror inte vi gjort det någon gång. Det är mycket underligt. Men nu ska det bli av. Jag ska skaka hennes hand länge och väl. Och alla andra händer inom synhåll. Varför har jag aldrig skakat hand med Janne? Eller rättare sagt: varför har Janne aldrig försökt skaka min hand? Förhoppningsvis har han handsvett.

Mitt namn är ju inte svenskt. Andra får gå på egen risk. Jag har varit med i en förening eller två som Säpo i alla fall på sjuttiotalet brukade övervaka. Minst två av mina bekanta har träffat Mao. En har hängt med Pol Pot. På en fest i Las Vegas träffade jag en gubbe som pratat med Adolf Hitler. Jag glömde fråga om de skakat hand. Nazister har ju som många andra kulturer sitt eget sätt att hälsa på. Men jag skakade gubbens hand. Jag puttade även upp honom i fåtöljen igen när han höll på att glida ner på golvet. Han verkade klar i knoppen men tycktes helt omedveten om att balanssinnet var paj. Eller kanske var han bara så van att folk stöttade honom att han inte tänkte på det.

Kanske kunde något konstruera en app där all data om andra i en lokal samlas upp så man vet om det är lämpligt att stanna kvar. Appen - vi kan kalla den Mehmet Kaplan - kunde ge lämplighetspoäng baserat på religion, politisk övertygelse och vem man umgicks med. Är man kompis med Moder Theresa får man tio poäng. Känner man någon av Moder Theresas vänner får man nöja sig med hälften. Hitler, Mao och Pott skulle då ge tio minus. Var. Man öppnar sin app, och så betygsätter den alla andra i närheten som registrerat sig. Eller så kunde Säpo göra det. Om det visar sig att någon har under tre poäng så bör man genast gå hem. Facebook kunde också lägga till en sådan funktion.

Ett tidigare inlägg på samma tema från 2013: Huvudkrymparvirus lamslår Sverige

15 kommentarer:

Anonym sa...

Om du i Japan skulle överlämna ditt visitkort till en japansk person, skulle du då göra det som du brukar göra det hemma i Sverige, fast du blivit uppmärksammad på att seden är annorlunda?

Björn Nilsson sa...

Jag har faktiskt bytt några ord med en person som träffat gamle ordföranden Mao. Men kan inte det kompenseras med att jag en gång såg gamle Ivar Lo-Johansson med egna ögon? Det var vid Södermalmstorg i Stockholm, och jag tror att han hade svart basker.

Är det inte lugnast att dinera ensam för att slippa obehagliga påhopp om fel bordsgrannar?

martin sa...

Vad förenar trotskister, tokliberaler, moderater och nazister i blogg- och facebook-debatten den senaste veckan?

Pierre Gilly sa...

Anonym 6:54 Jag chockade en japanska när jag slängde upp mitt visitkort framför henne på bordet. Hon tog (naturligtvis)upp det med bägge händerna. Så mycket respekt och beundran för en pappbit där det bara står mitt namn. Jag skulle nog behöva gå på kurs för att lära mig att ta emot och ge visitkort på korrekt vis.

Björn: kompenseras eller kompletteras? Bara en gång? Syntes han aldrig ivar lo på första maj?

Martin: man hatar väll sånt man känner igen i sig själv...

Björn Nilsson sa...

Ivar Lo bara lufsade förbi nära Slussen, och någon pekade och viskade "där är Ivar Lo-Johansson" ... Men jag har hört en man berätta att han såg Strindberg som ung! Det är väl häftigt! Jag kanske kan 'kompensera' genom att påpeka att 99,999... procent av de människor jag mött aldrig har träffat Mao?

Detta åsido, intressant att notera är att sverigedemokraternas ledare är väldigt känsliga för vilka människor deras medlemmar umgås med, vad de 'lajkar' på nätet, vilka författare de läser och diskuterar. Är det fel där så kan det bli snabbtransport ur partiet!

Pierre Gilly sa...

Jag har intervjuat Axel Strindberg. Har var visserligen bara två år när farbror August dog så de lär varken ha skakat hand eller haft några djupsinniga samtal. Men det är ändå bara ett led mellan mig och August. Därmed bara två led till hans brevkompis Nietzsche.

Tolerans är ju inte SD:s grej. Säg vem som är det nuförtiden.

martin sa...

Detta är min teori om varför MP måste krossas.

Varför angrips MP speciellt? Det råder ju inte brist på personer som sagt eller gjort skumma saker i riksdagen.

Ja, för att förstå drevet bör man göra metaanalysen och studera vilka det är. Det är trotskister, antisemitiska Israelvänner, tokliberaler osv. Denna brokiga skara från högerextrem till vänsterextrem är en märklig samling. De tillhör de rörelser som sålt sig till ”Corporate Social Responsibility, Soros och gänget, en bunt transnationella storbolag och finansinstitut. Det syns tydligt en yttre kraft eftersom de är i luven på varandra i samtliga frågor utom de som rör Soros och gängets olika projekt.

Men varför är de emot just MP, vad är MP för hot emot ”Corporate Social Responsibility”`?

Jo, de hotar ”Corporate Social Responsibility” för att de inte litar på de transnationella bolagen när de säger ”We got this!” om miljöfrågorna. MP vill att stater skall kunna ingripa emot miljöbovar och ibland rent av tvinga företag att göra vissa miljöåtgärder. De sätter sig upp emot företagen och menar att de skall ta mer ”Corporate Social Responsibility” än vad företagen själva vill göra. Det är ju allvarligt, de måste man givetvis slå ned, de står ju i vägen för det transnationella kapitalets utopiska projekt, med dem själva som anförare.

CSR gör bud på en transnationell makt överordnad demokratin, alla som söker reglera dem med demokrati måste slås ned. Där har du vad Trotskister hos Socialistiska partiet, inom V, inom S och bland liberaler och högerradikala är för något. De har allierat sig med Corporate Social Responsibility gänget för en värld som kommer att bli korporativistisk.

Om CSR kan ni läsa denna fina analys av Slavoj Zizek:
http://inthesetimes.com/article/2574

Björn Nilsson sa...

Det var någon som hävdade att det är sju led mellan dig och vilken annan människa som helst. Av en slump hittade jag förbindelsen mellan mig och Buffalo Bill: via en nu avliden trädgårdsarkitekt i Norrköping, vars farbror var gift med en dotter till sagde B.Bill, William F. Cody! Så om man skall vara riktigt försiktig med sitt umgänge och inte besudlas så är frågan om det ens räcker med att bli eremit på livstid i det inre av Saharaöknen! Det går alltid att hitta den där länken mellan dig och al-Qaida!

Jan Wiklund sa...

Martin: Zizek har nog fått en del saker om bakfoten. För det första har alltid den där spänningen rått på de sociala forumen, mellan mediastjärnorna och rörelsemänniskorna; att de förra känner sig mer hemma i Davos är nog bara naturligt. För det andra lever de sociala forumen ganska bra även utan mediastjärnor, senast träffades de i Tunis och det var väl så intressant och kul enligt dem jag känner som var där; sen stjärnorna lämnade har man blivit kvitt en massa tyngande bråte. Och för det tredje är Negri en mycket tveksam ideolog för "altermondialismen" som fransmännen kallar det, personligen har jag aldrig sett några referenser till honom i det som publicerats från det hållet.

Anonym sa...

@Pierre Gilly 9:31 EM
Ditt svar till Anonym 6:54 hade väl bäst lämnats under anonymitet. Det avslöjar dig nämligen som en pubertal fjant, som på faster Agdas begravning inte kan låta bli att ställa sig upp och tala om varför alla de vackra orden som då sägs om henne, minsann inte alls är riktiga.

martin sa...

Jan,
jag gör ingen bedömning om detaljerna kring "liberal communists". Jag tycker mig dock observera att det finns en allians med detta det "goda kapitalet" i svenska vänsterkretsar. Där deras projekt i Ukraina stöds av en del av vänstern, socialistiska partiet är väl ett framstående exempel. Även anfall på Syrien, Libyen och Jemen stöds av dessa grupper.

Zizek pratar i andra sammanhang om Fukuyamaism och Libyen och Syrien är väl typexempel på aktioner för att ta bort det som kan betraktas som de sista hindren för Fukuyamas världsbild. Nordkorea, Iran och några till står också i vägen för projektet att bygga den liberaldemokratiska utopin.

Är det en allians mellan vissa vänstergruppers internationaler och transnationellt kapital, eller har man förförts av tanken på Fukuyamaism? Är svårt att säga, stödet för den liberala demokratin som enda vägen blir detsamma i vilket fall. Fukuyamaismen försöker ju samla vänsterradikala emot mitten inom parlamentarismen och radikala högerkrafter skall trängas in under parlamentarismen. Det är ett försök att inskränka världens och samhällets konflikter till en liberal demokratisk arena och en liberal ekonomisk arena, alla som söker förändra den spelplanen är "extremister". (Vissa försöker vara duktigare än andra.)

martin sa...

Min verkliga poäng kan nog formuleras mycket enklare.

Miljöfrågorna är där det finns det starkaste stöder för demokratisk intervention i den liberala ekonomin. Därför mobiliseras det på enad front emot MP.

Pierre Gilly sa...

Anonym 11:49
Jag tror även " pubertala fjantar" förstår att man ska bete sig på ett visst sätt under begravningar. De koderna är ganska universella. Och du vet ju inte ens var och under vilka omständigheter mitt visitkort kom fram.

Anonym sa...

@Pierre Gilly 12:27 EM

Det har du alldeles rätt i. Du kan ju då tala om det nu, för av ditt inlägg framgår inte att situationen är speciell. Om du ville få damen ur balans med ditt agerande, så var väl exemplet inte så bra valt för denna diskussion. Den gäller ju ett helt rutinmässigt hälsande mellan människor som normalt tillbringar sin tid i Sverige.

Pierre Gilly sa...

12:27 Du gör många antaganden. Temat är kulturkrockar. Hade jag överlämnat mitt kort på samma sätt i de flesta andra länder hade det inte uppfattats som konstigt. Men i Japan ska man tydligen helst både överlämna och ta emot visitkort med bägge händerna. Bocka, och studera det noggrant innan annan man får stoppa undan det. Men är man inte japan, och det hela sker i en bar så tar de inte så illa upp.