onsdag, april 20, 2016

Republikansk monarkist

”Hurra för kungen!” är rubriken på Christian Dahlgrens ledare i Corren. ”…”varför skulle inte en även en övertygad republikan få kunna visa Kungen aktning för majestätet? Man behöver inte omfatta monarkin som institution bara för det.” Dahlgren avslutar med att skilja på människan och ämbetet: ”Vi som är republikaner hurrar inte för monarkin, vi hurrar för Carl XVI Gustaf. Det är inte uttryck för hycklande smygrojalism.”
(…)
”Oavsett vad man tycker är det nämligen civiliserat, gott uppförande, att alltid lyfta på hatten för statschefen”.

Någon ledare om att man ska lyfta på hatten, hurra och hylla privatpersonen Stefan Löfven, och hans ämbete, kan man nog aldrig förvänta sig. För Dahlgren är socialdemokraten som alltid kritiserar socialdemokraterna, och republikanen som alltid hyllar för monarkier.

4 kommentarer:

martin sa...

Nejdå, det är ingen smygrojalism alls. Det är bara den stämningen hos "republikanerna" som hindrat en reform av statsskicket i snart 100 år. Men nej, man går inte rojalismens ärenden, man hycklar inte...

Det är inte lätt att vara liberal, den kognitiva dissonansen är plågsam, det är synd om liberalen.

Anonym sa...

Om man gör en snabb genomgång av vem som skulle kunna tänkas bli satt som statschef istället för kungen, blir man omedelbart rojalist. Sahlin? Juholt? Reinfeldt?

Kurt sa...

Enligt Christian Dahlgren, så skall medborgarna i Nordkorea, helt oavsett vad de i övrigt anser om diktatur och Kim Jong Un personligen alltid lyfta på hatten för Kim Jong Un

Pierre Gilly sa...

Du menar kanske Kim il Sung. Han är landets evige president. Kim Jong Un och den där Kim som var mellan dem har/hade andra titlar. Kanske kan vi ta efter: bevara monarkin men avskaffa kungen? Kalle dussin skulle kunna utses till Sveriges evige kung. Det skulle bli billigare.