onsdag, maj 04, 2016

Åter till 1848

Christian ”Hurra för kungen!” Dahlgren, republikanen med ”aktning för majestätet”, fattar nu och då sin gåspenna för att skriva om skolan. Det var bra på femtiotalet då barnen fick lära sig att lyfta på hatten för auktoriteter. På femtiotalet hade man gudskelov inga datorer i skolan utan man läste fortfarande krigsromantiska dikter om Sven Duva i Johan Ludvig Runebergs Fänriks Ståls sägner (publicerad 1848).
Man kan bara lära sig om man har respekt för auktoriteter. Men till dem hör inte riktiga forskare på landets universitet som studerat skolan. De har förstört skolan, och politiserat den. Verkliga auktoriteter i frågan, som Dahlgren hänvisar till är en professor i spanska, och en ekonomistudent som jobbar åt en privat tankesmedja. Om vi lyssnar på dem kan skolan avpolitiseras och eleverna börja lära sig något igen.

4 kommentarer:

martin sa...

Efter man lärt sig läsa och räkna, vad fyller skolan för funktion? Så här funkar internet, hitta något som är intressant, vore en vettig skola.

Det har börjat lite nu, den geografiskt obundna skolan, där barnen gör läxa på internet. Övar engelska och matte på nätet. Men det går långsamt, men det är ju det där med auktoriteter, det är det som är kvar som skolans viktigaste funktion.

Jag fick förklara för grabben varför han och jag/mamma fick sitta i möten på skolan flera gånger per termin, varför vi anmäldes till olika instanser och fick flänga på möten, medan de barn som gav honom och andra barn stryk på rasten, slapp undan sådant. Det berodde på att han var uppstudsig emot lärarna och deras regler, han ifrågasatte auktoriteterna på skolan, därför var han ett större och viktigare problem för skolan.

Pierre Gilly sa...

Var har han månne fått det ifrån? Vad hände med traditionella värden som konformism, underdånighet, och fjäsk?

Anonym sa...

Gick Christian ”Hurra för kungen!” Dahlgren i skolan? Var?

martin sa...

Björklund sa:
"Det handlar om bristande respekt för varandra och lärarna"

Gissa vilken av de två sista som lärarna har bäst koll på och därmed beivrar i samtliga fall?

Jag fick ta tjänstledigt från jobbet en dag och sitta i möte med rektor efter att grabben ifrågasatt lite arbiträra regler. Han ifrågasatte att de inte fick ha mobiler och uppfälld huva på huvtröjor. Han ifrågasatte de påstådda orsakerna till regeln om huvtröja, frökens olika förklaringar accepterade han inte som sanna, till slut sa hon "DÄRFÖR!".

Nästa dag så hade han huvtröja med huvan uppfälld på skolan och fröken sa åt honom, "Du vet att du inte får ha huvan uppfälld, varför har du det!"

Han svarade "DÄRFÖR!"

Visst, jag skrattade åt hans lilla uppror tills det kostade en tusing i utebliven lön. Så jag fick ta ett samtal med honom om individuell aktion och hur den med nödvändighet alltid får ett individuellt pris.