tisdag, maj 03, 2016

Fler eller andra poliser?

Polisen är inte duktig på att lösa vissa typer av brott. Bara två procent av alla cykelstölder klaras till exempel upp. De hittar två till sex procent av de som bryter sig in i lägenheter och villor. Så när nu Moderaterna och Centern ropar på fler poliser gör de det inte i motvind direkt.

Det finns naturligtvis praktiska skäl till den dåliga statistiken. Och det är kanske inte heller konstigt att polisen prioriterar våldsbrott. Dess arbete skulle sannolikt förenklas betydligt om man gjorde det lagligt med så kallade brottsprovokation. I USA är detta vanligt och tycks inte sällan leda till att harmlösa människor får långa fängelsestraff. En smartare version av den här möjligheten borde ändå kunna underlätta polisen arbete. Det kan till exempel handla om att placera ut stöldbegärlig egendom med spårsändare. Cyklar, åkgräsklippare, eller koppar i olika offentliga miljöer. Många av dessa brottsprovokationer måste säkert arrangeras i samarbete med privatpersoner i drabbade områden.

Frågan är också om man inte borde förändra hur polisen rekryterar personal. Det har ställs och ställs förmodligen fortfarande stora krav på polisers fysisk och psyke. Min kompis R som sökte till polisutbildningen en gång i tiden men blev inte antagen. Han hade kanske aldrig blivit bra på att gripa fyllon eller ingripa vid slagsmål. Han lider av samma typ av tvångstankar (fast mycket mildare variant) som privatdetektiven Adrian Monk i den amerikanska TV serien med samma namn. Men han är studiebegåvad, har nästan fotografisk minne och hade säkert blivit en utmärkt brottsutredare.

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Undrar om poliser fortfarande räknarhttp://www.dn.se/debatt/polisen-jagar-smabovar-i-stallet-for-yrkesforbrytare/ pinnar, se

martin sa...

Det är Lean Six Sigma som gäller för Polisen. Eller snarare, Ulf Lundell, Lean Six Sigma: En nedlagd utredning är också en utredning.

De brott du nämner har kanske en låg frekvens gripanden, men förmodligen bland de högsta frekvenserna administrative uppklarning, nedlagd utredning alltså.

Men så har det alltid varit, när jag fick min första cykel 1979 så blev den stulen samma dag (ja, inget nytt under solen i betongen, den saken skall man ha klart för sig), polisen var måttligt intresserade av att leta rätt på den. Till och från blev jag rånad på min cykel där i betongen och lärde mig hur man löste såna problem, man samlade sina kompisar och gick dit de större killarna hängde, helt sonika tog tillbaka sin cykel.

Såna där småbrott var möjliga för samhället att lösa när de hade poliser som mysfarbrödrer som drällde runt i varje byhåla och bostadsområde. Med dagens massaebetslöshet så skulle det väl vara möjligt att ha den ordningen, men då måste alla betala skatt också, inklusive Moderaternas målgrupp.