torsdag, maj 12, 2016

Förbuden som befriar

Det finns en bar i Nice som ibland erbjuder tjejer obegränsat med vin för fem euro. Tittar man in ser man bara killar som stirrar ut ängsligt hoppfulla. Är det vettigt att tillåta priser baserade på kön? I så fall varför inte även tillåta priser baserade på etnisk och religiös bakgrund? Inte bara i barer utan också på bostadsmarknaden.

Ronald Reagan hade kanske tyckt det. Under valrörelsen till posten som guvernör i Kalifornien på sextiotalet kritiserade han en ny lag som förbjöd husägare att vägra sälja till svarta. I ett fritt samhälle har man rätt att diskriminera vem man vill, hävdade Reagan. Han vann valet. Reagans resonemang pekar på en paradox som den store italienske historikern Arnaldo Momigliano uppmärksammat i sina studier av antikens Grekland. För att uppnå frihet, behöver man makt, men makt visar sig i praktiken omöjlig att uppnå utan att styra över andra.

Det svenska förbudet mot att ha priser baserade på kön i frisersalonger kan tyckas löjligt men principiellt är det rimligt. Varför skulle annars inte också restauranger göra samma sak. Det finns alltid att hitta sunda företagsekonomiska argument. Kvinnor tar längre tid att klippa. De lockar fler kunder i barer. Men afrikanska män kan kanske också ha hår som är jobbigt att klippa, och de kanske skrämmer bort andra kunder i baren. En affärsman som inte är rasist, eller sexist (eller vars kunder som inte är det) skulle kunna ge vackra människor lägre priser.

1 kommentar:

martin sa...

Om man tror på hittepå som "frihet" kanske, men människan existerar inte i ett vacuum, ekonomi kan omöjligt vara fri. Ekonomi är alltid ett socialt system, ett kollektiv, ett sådant kollektiv måste vara baserat på värderingar (ofrihet) för nihilism blir alltid ett defacto ställningstagande för de nedrigaste och värsta tänkbara värderingarna.