måndag, maj 02, 2016

Hur är det med arbetsetiken på opinionssidor?

Ett återkommande tema i media är att det är fel på arbetslösas arbetsmoral. ”30 arbetssökande personer – noll av dem vill ens komma på arbetsintervju”, skrev Rose-Marie Stedt Johansson som driver en städfirma i Expressen förra veckan.

Många vill förklara det här med att det skulle vara förmånligare att leva på bidrag än att jobba. ”Enligt Riksdagens utredningstjänst uppgår de totala bidragen för en ensamstående tvåbarnsmamma efter fem år utan jobb till 21 500 skattefria kronor i månaden” skriver till exempel Blance Jarn i NT idag.

Men kalkylen är missvisande och exemplet är inte representativt. Även ensamstående mödrar med jobb får barnbidrag och underhållsbidrag. De kan även få bostadsbidrag om lönen är låg.

Arbetslösa ensamstående mödrar med två barn är inte heller representativ för socialbidragstagare. De flesta som får bistånd är män utan barn. Den genomsnittliga tiden ett hushåll får socialbidrag är 6-7 månader. Det genomsnittliga biståndsbeloppet per hushåll är under 50 000 kronor per år. Fem sex procent av hushållen får bistånd under året.

En tredjedel av de arbetslösa har saknat jobb i över sex månader och räknas därför som långtidsarbetslösa. Det handlar i så fall om runt 2,7 procent. Många av dem har mer uppenbara problem än arbetsmoralen. De flesta jobb kräver gymnasieutbildning men, vilket många av dem inte har. Hälften av dem är över 55 år.

En del bor i glesbygd där det inte finns några jobb alls. Det är inte lätt att hitta bostad i orter där det finns mer möjligheter. Många arbetsköpare väljer bort långtidsarbetslösa, äldre, invandrare, tjocka de med många barn. Många har dålig hälsa efter att tidigare ha haft tunga manuella jobb. Det här är inte svårt att ta reda på om man är intresserad.

4 kommentarer:

Simsalablunder sa...

”30 arbetssökande personer – noll av dem vill ens komma på arbetsintervju”

Ingen rättighet att ha tillgång till arbetskraft närhelst man tycker det passar. Gnällspiken till anställare får väl locka med villkor goda nog att människor tycker det värt att ansöka om plats hos dem.

Simsalablunder sa...

"En tredjedel av de arbetslösa har saknat jobb i över sex månader och räknas därför som långtidsarbetslösa. Det handlar i så fall om runt 2,7 procent. Många av dem har mer uppenbara problem än arbetsmoralen."

Människor ogillar att hunsas och hunsade blir de inom arbetslöshetssystemet. Resultatet av behandlingen blir inte -jag vill ha ett jobb till vilket pris som helst, det man från styrandes håll hoppas på. Snarare blir effekten den motsatta och arbetslösa hänger bara kvar för att genomföra det man tvingas till i syfte att uppfylla villkoren för att få den lilla pengen.

I andra sammanhang pratar man vitt och brett om frivillighet och styrkan med det, men inte här. Här är tydligen tvång bästa inspiration.

Om de ändå fått titeln inflationsbekämpare…

Anonym sa...

Vad är problemet? Kan Rose-Marie Stedt Johansson inte städa?

rose-marie stedt johansson sa...

Jodå, Rose-Marie Stedt Johansson kan absolut städa, och städar oftast sju dagar i veckan. Men vi kan sysselsätta fler personer och jag kan inte städa överallt själv. :-)