måndag, maj 16, 2016

Med döden som ideal

Att sitta mycket ökar som bekant risken för bland annat cancer och förkortar livet. En amerikansk professor har sagt att sitta är det nya röka. Medicinsk forskning är tämligen enig. När Folkhälsominister Gabriel Wikström tar upp detta reagerar vissa opinionsbildare med förfäran. ”Stoppa statlig kroppshets” skriver Tove Mellgren i Kristianstadsbladet. Hon förnekar inte att det är ett hälsoproblem men anser tydligen ändå att det är fel om skattepengar används i förebyggande syfte. Mellgren kallar Wikström för en ”propagandaminister”. Fetma kan ses som "en frigörelse från de kroppsnormer som håller många människor gisslan" I bildtexten står det: ”…håll i pallen” trots att ingen föreslagit förbud mot att sitta ner. Men är cancer också något man kan ha olika uppfattning om? När finanspolitiska rådet går ut med sina rekommendationer (som det vanligtvis inte råder någon enighet om bland ekonomer) då reagerar däremot opinionsbildare som Mellgren inte alls.

2 kommentarer:

martin sa...

Staten borde använda pengarna ännumera proaktivt.

Som jag skrev offentligt igår, 300-500 kilosmänniskan är kapitalismens mest spektakulära produkt.

För det är vad som händer när man optimerar läsken emot maximerad försäljning, man får till slut fram en läsk som man inte blir otörstig av, som man kan och vill dricka hur mycket som helst av. Det är en utveckling som väljer ut konsumenten, det finns inget val hos konsumenten i rationell produktutveckling. När man optimerar produkter emot kunder, med fokusgrupper och forskning, då är det läsken som väljer dig. Men ändå satsar stat och andra på att låtsas att du ensam bär ansvaret för att du är fel.

På McDonalds har man i många år forskat på att maximera försäljningen, man har optimerat innehållet i sina mål, man har gjort en mat som man kan och vill äta varje dag. När jag hade magsår kunde jag knappt äta något utan att få halsbränna, men McDonalsburgarna är fulländade teknologiska produkter, de kan man äta varje dag utan halsbränna (man får lite i övergången till dem, men det går bra sedan). Det är inte jag som väljer McDonaldshamburgaren, för med forskning och utveckling så valde den mig. Men staten och andra försöker göra individen ensam ansvarig för sin fetma.

Om skattepengarna skall gå till att stävja fetma, då skall det gå till att stävja de som medvetet sitter och satsar enorma summor på forskning för att skapa fetman.

Jan Wiklund sa...

Ytterligare ett exempel på modern prydhet. Det är värre att säga att någon är ohälsosamt fet än att någon är ohälsosamt fet.

Men prydheten har skrattats ihjäl förr, så det borde väl kunna gå igen!