tisdag, maj 03, 2016

Utbildning som handikapp

Ståhejet kring MP:s språkrör bekräftar en gammal insikt: utbildning och/eller erfarenhet från arbetslivet är ett handikapp för att bli en framgångsrik politiker. Det är därför som det finns få toppolitiker som avslutat en högre utbildning eller som haft riktiga jobb någon längre tid. Politik är precis som skådespeleri en praktisk färdighet som tar tid att lära sig behärska. Gustav Fridolin, med två högskoleutbildningar, och som dessutom jobbat, eller Åsa Romson, som doktorerat i juridik har små möjligheter att lära sig yrket lika bra som sämre utbildade politiker. Kanske är det också så att utbildning lockar folk med mindre anlag för politikens krav. Förmågan att se problem objektivt borde i alla fall vara en nackdel i debatter eller när man håller tal.

Den första som hade synpunkter på det här var förmodligen Platon. 2400 år innan Adam Smith noterade han att specialisering är grunden för allt välstånd. För att bli duktig på något måste man alltså välja en inriktning. Därför ville han förbjuda smeden från att till exempel även jobba som snickare. Platon vore naturligtvis inte Platon om han inte drog de yttersta konsekvenserna av den här insikten. I åttonde boken av Lagarna skriver han:

”Inga hantverkssysslor får utföras av en landets medborgare, inte heller av någon sådans slav. Som medborgare har man nämligen redan ett yrke som räcker till, det kräver mycken övning och stora kunskaper: en medborgare ska upprätthålla den goda ordningen i staten för alla och bevara den, och det yrket kan inte bedrivas som en bisyssla. Att noggrant bedriva två sysslor eller yrken finns det nästan ingen människa som klarar – inte ens att själv utöva den ena och övervaka någon som utövar den andra. ”
Platon, Minos/Lagarna Epinomis Skrifter bok 5, Atlantis , 2008, s. 325

1 kommentar:

Simsalablunder sa...

Nja, Fridolin har ju varit inne politiken som knatte och blev yngste ledamot osv. Han har haft många år på sig att lära sig det. Romson måhända är mer oslipad, men jag tror inte det har mycket med huruvida de förvärvsarbetat eller har högskoleutbildning eller inte. Politiker oavsett bakgrund som av någon anledning börjar utstråla osäkerhet tenderar att tappa mark, och ännu osäkrare och mer mark tappar de när de inte får förväntad backup. Man måste ha Trump-huvud och gärna hans förmögenhet i ryggen om man inte har sina partivänner eller regeringsmedlemmar bakom sig.