onsdag, maj 04, 2016

Varför plockar inte ledarskribenter jordgubbar?

Är arbetsläger en bra idé? Handen på hjärtat så funderar väll alla nu och då på hur Stalin skulle ha gjort. Caroline Dahlman på Kristianstadsbladets ledarsida har tänkt på det här efter att ha sett en affisch från Kommunistiska partiet. Hon gör tummen ner för arbetsläger med motiveringen att skattesmitare, som det handlar om, inte gjort sig skyldiga till stöld. Tänker man efter så finns det mycket som inte är stöld.

Ungdomen upprör däremot Dahlman trots att inte heller den kan sägas vara stöld. ”Varför plockar inte kidsen jordgubbar?” Var fjärde svensk plockar visserligen jordgubbar på självplock (enligt en artikel i VLT för några år sedan) men det är tydligen inte tillräckligt. Det finns ”kids” (18-24 år) som är arbetslösa och de måste också plocka.

"68 673 svenska ungdomar (18-24 år) och 173 821 utrikes födda var öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd i juni 2015."

Med en lön på 13 000 i månaden kan det bli dyrt med dubbelt boende men arbetsköparna erbjuder ibland små husvagnsläger där plockarna kan bo. Dahlman anser att de måste plocka av moraliska skäl och för sin egen skull:

”Ungdomar och nyanlända skulle må gott av att pushas ut i arbetslivet i stället för att curlas och skyddas mot minsta lilla svårighet. Lättja får aldrig uppmuntras. Högfärdigt avvisande av enkla jobb bör leda till indragna bidrag.”

Adolf Hitler kunde inte ha sagt det bättre. I nazityskland sände man ungdomen på obligatoriska arbetsläger där de lärde sig sunda värden. I det kommunistiska Rumänien hade man i stället ett system där akademiker regelbundet tvingades att utföra manuella jobb för att de inte skulle utveckla högfärd mot enkla jobb. En rumänsk ingenjör har till exempel berättat för mig att han ibland var tvungen att soppa gator.

Trots att det är så moraliskt sunt att plocka jordgubbar och soppa gator verkar Caroline Dahlman och Nils Eric Sandberg på ledarsidan själva rata de här jobben varje sommar. Ungdomen gör det av samma anledning: de anser att de har bättre alternativ. En stor del av dem utan jobb i juni är studenter som precis avslutat en termin. Många är inte berättigade till några bidrag. De ägnar förmodligen tiden åt att ha semester eller söka jobb som bättre svarar mot deras utbildning. I Juli brukar de vara runt 100 000 färre arbetssökande. Många andra arbetslösa går på någon form av praktik på en arbetsplats. Det vore märkligt om de gav upp det för att få ett jobb som bara varar några veckor. Tittar man närmare på statistiken verkar det som de gör rätt. Bara 12 procent av de arbetslösa ungdomarna har till exempel varit arbetslösa mer än sex månader. Det finns med andra ord inte på långa vägar tillräckligt med arbetslösa ungdomar för att fylla säsongsjobben inom jordbruket.

2 kommentarer:

Simsalablunder sa...

"”Varför plockar inte kidsen jordgubbar?”

Förmodligen för att de är smarta nog att inse att en maskin skulle kunnat klara det snabbare och bättre, om någon fann det viktigt att utveckla en sådan.

Men så länge man kan få människor för billig peng slita ut sig så kommer ju inte privata jordgubbsnäringslivet vara intresserade att plöja ner vinst i utveckling i sådan maskin. Kanske skulle staten göra det. Att får köpa jordgubbar 25-50 spänn litern anses ju vara viktigt för invånarna och det går bara om man låter några gå och plocka för slavlön, alternativt att inkomster brett måste öka.

martin sa...

Så sant. Robotsamhället kan bara nås med ökad gemenskap. Precis som traktorn utplånade de små 3 ha gårdarna som jordbruk. Varje språng i modernisering av samhället görs med ökad kolkektivisering. (Kollektivisering kan ju vara att en lirare äter upp småhabdlarna, men det är samma princip.)