onsdag, juni 22, 2016

En dagdröm

Idag skriver Christian Dahlgren lyriskt om jordbävningen i San Francisco 1906:

Ingen bostadsbrist fanns före katastrofen och på förbluffande kort tid återställdes förhållandet. Det dröjde bara en dryg månad innan alla hade tak över huvudet igen.”

Förklaringen till detta mirakel:

“I San Francisco visade civilsamhället sin styrka att snabbt lösa den akuta bostadskris som uppstod med naturkatastrofen.”


I verkligheten flyttade många bostadslösa från staden för gott. Armén upprätthöll ordning, kommunikationer och delade ut nödhjälp. Staten finansierade en stor del av återuppbyggandet. Civilsamhället är säkra bra ibland men statens hjälp var avgörande.

Nuförtiden är San Francisco ökänt för att ha en ovanligt många hemlösa. Förra året levde 7500 människor på gatan eller i tillfälliga härbärgen.

2 kommentarer:

martin sa...

Ahh, en militariserad stad, jag förstår att Dahlgren blev hård i brallan när han läste den.

Jag ser att han iaf har tagit sig till sidan 16 i Ludwig Von Mises "The Austrian Theory of the Trade Cycle and Other Essays".

När man ser något som verkar nästan kreativt i högerskribenters orerande, så är det lätt att se var de fått skiten ifrån, bara googla några väl valda kodord på engelska (vanligen det enda främmande språk de behärskar), ut ploppar svaret på vem de plagierat eller parafraserat.

I en verklig kris, som en jordbävning, så delade människor med sig av vad de hade, en granne hjälpte en annan granne osv. Det är fullständigt normalt beteende, men rent planekonomiska kriser som är rena legala konstruktioner fungerar inte så. När folk i massor drevs från sina hus av banker och låneinstitut i USA, då gick inte grannarna man ur huse och betalade amorteringarna åt sina grannar.

Det fina är att Dahlgren misslyckas med att peka ut den som faktiskt har tjänat på och som aktivt deltar i att driva upp priserna, bankerna. Märkligt att varenda bank har bostadsannonser i sina fönster, men Dahlgren skall försöka få dig att fundera på andra saker. Oklart vad, men förvirrade människor räcker gott för hans syfte.

Jan Wiklund sa...

Det lustiga, eller vad man ska kalla det, är att samma högermänniskor tror att vi saknade bostadsbrist i Sverige före 1942 då hyresregleringen infördes. Ändå är det bara att gå till norra ändan av Vanadisparken i Stockholm och titta på de nödbostäder från 20-talet som fortfarande står kvar.