onsdag, juni 08, 2016

Hypnotiserad papegoja med knottriga armar kraxar ur sig ideologiska slagdängor*

“Räkna med att ta hem era gamla föräldrar” är rubriken på en artikel i Expressen av Amelia Adamo. Där berättar hon att det tog lång tid - alldeles för lång tid - för hennes mamma att få en plats på äldreboendet. För Adamos moster gick det däremot snabbt.

Dessa två anekdoter plus att medialarm om vanvård får Adamo att bli pessimistisk. Hon tror inte att politikerna berättar sanningen om framtidens äldrevård. Hon avslutar med: “var snäll skyll inte på flyktingströmmen.”

Kristianstadsbladets Carolina Dahlman, vars armar “knottrar sig” när någon talar om skatter, tar Adamos inlägg som avstamp för ännu en gång förespråka låglönejobb och större klassklyftor. Hon är “tårögd" för att man inte skapar en låglönejobb för invandrare osv.

Ett enkelt sätt att få bort alla köer i den offentligt finansierade servicen vore att införa högre avgifter. Ett äldreboende kostar runt 60 000 kronor i månaden enligt Adamo. Det skulle betyda att nästan alla äldre avstod. Gamla och sjuka “tar glupskt det andra skapat” för att finansiera vård man själv inte kan eller beredd att betala för. För det är ju trots allt gamla, sjuka och barn, inte politiker eller “vänstern” som sätter i sig skatten.

Allt som finansieras med skatter och distribueras efter behov i stället för plånboken kommer alltid att leda till köer och brist. Om staten betalade Volvobilar till alla som behöver skulle det bli långa väntetider. Om femtio år kommer säkert standarden på den offentliga servicen ökat lika mycket som den gjort det senaste halvseklet. Men eftersom förväntningarna också ökar kommer folk att vara minst lika missnöjda. (Herrgud, nu har jag väntat på mitt nya stamcellsodlade hjärta i flera månader, vad gör vänstern med alla pengar) Det har de också rätt att vara. Det är ofta rimligt att ifrågasätta hur resurser används. Men lönedumpning lär inte bygga en bättre morgondag.


* Carolina Dahlmans ord

1 kommentar:

martin sa...

Mycket gnäll. Min föräldrageneration hiva in sin föräldrageneration på långvården, jag är förvånad att högern inte gör argumentet att de helt enkelt inte förtjänar bättre, det är ju ett lättare argument imho. :)

Alltså om högern tog hand om sina egna föräldrar hade deras gormande om skatter varit begripligt. Nu gör de det inte ens själva, det är de tydligen för viktiga för att göra, men att betala vad det kostar vill de heller inte göra. Det verkar som högerns fria liv inte är värt så himla mycket egentligen.Kan vi inte en gång för alla få det från högern, vad är ni beredda att betala för friheten, att slippa ta hand om föräldrarna, barnen och de sjuka? Ge oss en siffra rakt av, ni gillar ju sådana!