onsdag, juni 22, 2016

I liggsårens tjänst

“Kritiken mot välfärdsföretagens börsplaner är snarare en känsloyttring än rationellt tänkande” skriver Tove Mellgren på GP:s ledarsida. Logiken är: “De företag som finansierar välfärden finns på börsen, då är det inte så konstigt att även utförarna finns där”. Att vinstuttag kan leda till kvalitetsvrister tror hon inte på. Ändå finns det gott om studier som visar att vinst driven vård leder till sämre vård. Baksidan av vinster är fler liggsår. Men det är rationellt av Mellgren att inte veta eller förstå eftersom hon skriver på uppdrag.

1 kommentar:

martin sa...

Är alltid börsen fel? Skrev den här teorin för ett tag sedan:

--
Academedia har sugit ut verksamheten med lån. De hade 218 miljoner i externa räntekostnader 2015. Men de har inte delat ut så mycket i ren utdelning utan satsat på värdeökning. De tänker då ta ut den värdeökningen från "the dumb money" på börsen i en introduktion, där de kan sälja av delar av sitt innehav. Så när vi skall återta det, vilket sker snart, så är det börsidioterna som drabbas eftersom politiska debatter om frågan innan beslutet att förbjuda vinster kommer få börsvärdet på bolaget att falla som en sten.

En introduktion skulle göra övertagandet billigare för staten rent teoretiskt. Den stora kostnaderna för statens övertagande ligger i de enorma skulder som ägarna löpt upp, till sig själva sannolikt. Men de skulle man kunna använda börsidioternas pengar till att betala av innan övertagandet också.

Om vi förutsätter att vi skall expropriera, vilket rent statistiskt verkar vara garanterat, så är kanske fulspel på börsen det billigaste sättet. Smidigare också eftersom konflikten blir med kälkborgare på börsen snarare än med storkapitalet.
--

Men jag vet inte, skall vänstern alliera sig med storborgaren (om än tillfälligt) för att klämma åt småborgaren? Vi vet ju att småborgaren är den första att bli nasse när det kniper.