onsdag, juni 08, 2016

Mattias Olssons dialektik

Sockerskatt påverkar inte konsumenters beteende, hävdar Norrköpings Tidningars Mattias Olsson idag. Sedan skriver han att sockerskatt påverkar konsumenters beteende. Att sockerskatt inte kan ha någon effekt har Olsson kommit fram till genom självstudier i matbutiker. Där har han nämligen kunnat observera att priser generellt sett inte påverkar vad vi konsumerar. “Alla som varit inne i en matbutik vet att morötter är billigare än hallonsnören, innehåller nyttiga saker och ger inte hål i tänderna. Ändå handlar vi hallonsnören och annat skräp.” Av detta följer logiskt: “Att försöka styra ett beteende med skatter är en välbeprövad (och alltid misslyckad) metod.” Men Olsson nämner också att Danmark avskaffat sin sockerskatt eftersom danskarna börjat köpa snask i Tyskland där det är billigare… Nu är sockerskatten fel därför att danskarna kunnat kringgå den.

Det tar bara några sekunder att googla fram studier som visar att punktskatter påverkat försäljning av bensin, alkohol eller tobak. (En del av dem verkar mer substantiell än Olssons observationer på Konsum). Trots att de de två sista varorna är beroendeframkallande. Priset är också en vanlig orsak till att många slutar röka och att rökare drar ner på antalet cigaretter. Men “Rökaren slutar inte för att paketet blir någon krona dyrare”* hävdar Olsson som avslutar med att "kanske" rekommendera sänkt skatt på morötter!

En sammanfattning: punktskatter påverkar inte konsumtionen. Om de ändå gör det så påverkar de inte folkhälsan. Och påverkar de folkhälsan så är de ändå fel eftersom de inte får alla att helt sluta konsumera varan.


* Det är ju sant. En rökare som slutar är ju ingen rökare.

Ps. På Kristianstadsbladets ledarsida förnekar man inte att skatter kan påverka folks konsumtion på positiva sätt. Men man är ändå emot sockerskatt av principiella (?) skäl eftersom nästa steg då kan vara "tvångsgympa". Med hjälp av det här sättet att resonera - snöbollseffekten - kan man komma fram till att barnbidrag kan leda till Gulag.

1 kommentar:

martin sa...

Han bör återkomma när han tänkt klart på det där, iofs lever vi i en värld där man omedelbart skall skriva av sig sina inre våndor. Men det gör sig bäst på facebook, blogg eller som kommentator i bloggar. Fast jag beundrar förmågan att få betalt för att arbeta ur sig sin kognitiva dissonans, de flesta betalar för en kurator.