torsdag, juni 09, 2016

Villkoren för hattillverkarna måste reformeras

När såg du senast en svenskproducerad hatt? Just det. Den storskaliga produktionen av svenska hattar har upphört. En gång i tiden var det en stor industri som gav många enkla jobb. Det är historiskt usla tider för hattillverkningen i Sverige. Det blir allt hopplösare få ekonomi i verksamheten när man inte kan få betalt. Vi har förlorat en hel bransch som gått under i en global konkurrens där det råder överskott på hattar. EU har inga hattkvoter och till skillnad från mejeriprodukter så ges det inget exportstöd för försäljning av huvudbonader utanför unionen. Världsmarknadsläget är som det är men vi kan i alla fall kräva att våra hattillverkar får konkurrera på rättvisare villkor. Det är säkert få politiker som inte har en a-a-aning om hur mycket stryk svenska hattillverkar får nuförtiden men förstår de hur fördyrande byråkrati och höga skatter äter upp hattillverkarnas marginaler i konkurrensen med utlandet där bördan är lättare? Framställningen av billigt läder till läderhattar försvåras också av stränga djurskyddslagar. Det behövs en nationell hattsamordnare med fullmakt att driva igenom de reformer som behövs för att vi åter ska kunna bära hattar med etiketten Made in Sweden. Jag blir tårögd när jag tänker på alla dessa flyktingar i Sverige som skulle utföra dessa enkla jobb. Då varken Carl Gyllenborg eller Anders Johan von Höpken är tillgängliga är Anna Karin Hatt eller Greger Hatt naturligtvis de mest lämpade kandidaterna för posten.

Se också Christian Dahlgren: Låt inte mjölken sina!

2 kommentarer:

martin sa...

För läderframställning är miljöreglerna också ett gissel! Eftersom man inte får släppa ut krom i naturen hur man vill så kan läderarbeten numera i stort sett bara utföras i Kina, Indien och tredje världen.

Men hattilverkning är inte ordnat i sovsjosen (socialistiskt jordbruk av högsta ordningen) så den har dött ut i många av västvärldens länder.

Att utöka den socialistiska produktionsordningen är tydligen enda vägen frammåt. Enda vägens politik.

Pierre Gilly sa...

Martin. Det är viktigt det du säger men det är lämpligare att använda ordet byråkrati. Miljöregler låter positivt gör vissa men vem älskar byråkrati?