onsdag, juli 20, 2016

Entreprenörsstaten

Förr i tiden var Stålmannens ärkefiende en galen uppfinnare. När Gene Hackman spelade Lex Luthor 1978 bodde han under New Yorks tunnelbana. När Jesse Eisenberg tidigare i år tog över rollen som Luthor i den rätt virriga Batman vs Superman: Dawn of Justice har han lagt provrören åt sidan. Lex Luthor har blivit företagsledare eller som det nu heter: entreprenör. Det här karriärbytet speglar tidsandan.
I filmen från 1978 skrev Clark Kent på skrivmaskin. Så gjorde nästan alla då även i den verkliga världen. Datorer var sällsynta och kostade miljoner dollar trots att de bara var en bråkdel så kraftfulla som en vanlig smartphone. Sedan dess har vardagen förändrats i grunden av nya och allt billigare teknik som till och med ofta får Science Fiction filmer från åttiotalet att verka stenålders. Inte undra på att entreprenörerna allt mer ses som genier.
Världen har förändrats i grunden av företaget i Silicon Valley. Men hur gick det till? Läser man affärspressen, lyssnar på vad företagarna själva säger eller läser ledare, så har de tänkt nytt och tagit risker. Det är kapitalismen och den fria marknaden som skapat den tekniska revolution som förändrat vår vardag dramatiskt de senaste tjugo eller trettio åren.
Mariana Mazzucato, italiensk-amerikansk professor i innovativ ekonomi vid University of Sussex i Storbritannien, ger en annan förklaring. Hennes bok Entreprenörsstaten har nu utkommit redan på svenska. Hennes tes sammanfattas redan i bokens undertitel: “Så skapade staten smarta telefoner och andra epokgörande innovationer”.
Det är en bok med få teorier och mycket dokumentation. Mazzucato ger en utförlig beskrivning av det enorma nätverk av statsfinansierat amerikansk forskning som omfattar i stort sett all naturvetenskap. Den amerikanska staten har till exempel sedan slutet av trettiotalet satsat 884 miljarder dollar bara på medicinsk forskning. Upptäckterna har sedan privata företag kunnat ta över, gratis, och utverkat till färdiga produkter. Nästan alla revolutionerande nya mediciner har finansierats av skattebetalarna medan läkemedelsbolagen ofta nöjer sig med att göra nya versioner av redan existerande mediciner.
Mazzucatos granskning av tolv revolutionerande nya teknologier i Apples Iphone visar att de alla kan spåras till statliga forskningsprojekt eller annan skattefinansierad forskning. En del av detta är känt bland allmänheten. De är kanske medvetna om att internet och gps ursprungligen togs fram av Pentagon. Men Mazzucatos visar hur dominerande och avgörande den amerikanska staten har varit inom i stort sett alla radikala teknologiska genombrott. Oavsett om det är bioteknologi, nanoteknologi, eller internet så dyker riskkapitalisterna upp först 15-20 år efter att det offentliga börjat satsa stort.
Apple har varit väldigt duktig på att utveckla och integrera den teknologi som staten tagit fram i sina telefoner och datorer men sämre på att uppfinna egen radikalt ny teknologi. Det förklarar också hur det kunnat gå så bra för Apple, trots att de satsat så liten del av sina resurser på forskning, jämfört med många konkurrenter. Det kanske också delvis kan förklara varför det gått så dåligt för Nokia, trots att företaget satsat stort. Den finska staten har inte samma resurser som den amerikanska.
Mariana Mazzucato visar att statens roll inte bara är begränsad till att reglera marknader och hjälpa till när något går fel. Staten spelar även en central roll för att skapa marknader för helt nya teknologier. Entreprenörer spelar en viktig roll men det är staten, den risktagande staten, som betalar för den avgörande forskningen. Men allt det här sker lite i skymundan. Av egenintresse, och av ideologiska skäl är det bättre att odla myter om entreprenörerna som genier som på egen hand skapar revolutionerande teknologi.

Publicerad i Dalademokraten

5 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Ett närmre studium av exempelvis det som kallades Ellemtel Utvecklings AB (EUA) kan nog ge mer kött på benen i det här sammanhanget. Vad står det på Wikipedia? - Jo, att när Ericsson senare blev ensam ägare till EUA så lades nyare versioner av AXE ned:

"Ellemtel Utvecklings AB (EUA) bildades 1970 av Televerket (inklusive Televerkstaden Teli) och Telefon AB LM Ericsson för utveckling och konstruktion av bland annat elektroniska televäxlar, utrustningar för datanät, digitala transmissionssystem och avancerade telefonapparater. Det gemensamägda bolagets största uppgift blev att utveckla och tillverka den helt elektroniska AXE-växeln, en av världens första datorstyrda, digitala telefonväxlar.

Efter att Ericsson år 1993 köpte Teli av Televerket sålde Televerket i den 28 september 1995 sin andel i Ellemtel till Ericsson,[1][2] som inkorporerade det i sitt underbolag Ericsson Utvecklings AB (UAB) under vd Gunnar M. Eriksson. Två månader efter sammanslagningen lade Ericsson ned det prestigefyllda projektet AXE-N.[3] Ericsson avvecklade sedan slutligen bolaget helt år 1999.[4]"

Nedläggning alltså, och från 1990-talet har LME också verkat allt skakigare.
Vad jag minns kunde man se på kretskortens artikelnummer om de var konstruerade på EUA eller på annat håll.

Antar att om man tittar på ex.vis Asea och Vattenfall kommer man att hitta en massa tillfällen där staten hjälpt kapitalet att växa sig större och starkare.

Pierre Gilly sa...

Det vore en intressant att läsa en sammanställning av hur skattebetalarna i Sverige direkt eller indirekt subventionerat teknikutvecklingen genom åren. Den förra regeringen hade stora ambitioner: Sverige skulle bli
”ett av världens fem bästa bioteknikländer” men utåt sett låtsas man att överlåtit allt åt den där osynliga handen som inte finns.

Björn Nilsson sa...

Stöd kan ges på så många sätt, direkt eller indirekt, så det är nog väldigt svårt att uppskatta hur stort det är.

Jan Wiklund sa...

Kul att dom har översatt Mazzucato, jag tänkte ett tag att jag skulle vara tvungen att göra det själv... Men visst, ingen vettig entreprenör satsar på ett osäkert kort. Bättre att slåss om statliga och kommunala skattepengar och göra sånt som är lätt. Inget fattigt land har någonsin blivit rikt utan en hårdhänt stat som har styrt kapitalet.

Pierre Gilly sa...

Linda Weiss America Inc? Innovation and Enterprise in the National Security State är också intressant.