tisdag, juli 26, 2016

Make Amerika great again

Innan sommaren blev för varm provade jag några glas på en vingård i Lichtenstein. Mitt emot mig satt en amerikan som gärna ville prata om det kommande presidentvalet. Han hade en Trumpkeps över flintet. Trump kommer att “Göra Amerika stort igen” försäkrade han. Det stod så på kepsen. Jag bad att få titta på närmare på den. På insidan fanns en etikett: “Hometown Products” Det låter väldigt amerikanskt. På etikettens baksida stod det: “Made in Cambodia”. Men kepsens ägare skrattade och försäkrade att Trump kommer att fixa det där.

Efter att ha smakat tre ruggiga viner tog jag upp Trumps fyra konkurser. Alla investerare och leverantörer han lurat under åren? Återigen log mannen i kepsen. Trump är en vinnare. Man måste kunna vara brutal för att lyckas. Det brutala, hänsynslösa och fördomsfulla har sin egen attraktivitet. Min vinpolare förklarar att han aldrig presenterat sin thailändska flickvän för sin far: “Han skulle ta fram sitt gevär och skjuta henne direkt” hävdade han med en flin som utstrålade mer stolthet än något annat. Ja, så kan man fortfarande vara i den amerikanska södern.

Det enda vi är överens om är att vinet var uselt. Till och med lemoncellon smakade piss. Men mannen i kepsen köpte ändå några flaskor för etiketten var fin.

Vad man än tycker om Trump och hans anhängare så står de för sånt som länge sågs som självklara amerikanska värden. I nära tvåhundra år hade USA de högsta tullarna i världen. Och USA var länge isolationistiskt (låt vara att man tidigt räknade in hela Latinamerika som hemmaplan). Trumps förslag om att begränsa invandring är inte lika extrema de immigrationslagar som var i kraft på Calvin Coolidges eller Franklin Roosevelts tid. Dessa lagar väckte Adolf Hitlers beundran (se andra delen av Mein Kampf, tredje kapitlet). USA hjälpte till att avskaffa Nazitysklands rasistiska lagar men behöll länge sina egna. Det var till exempel fortfarande förbjudet för svarta och vita att gifta sig ända fram till 1967 i många delstater. Oförmågan att se att Trump representerar en urvattnad version av politiska strömningar som var allmänt accepterade för bara några generationer sedan har förmodligen bidragit till att hålla dem vid liv.

Jag brukar säga att Trump kommer att förlora med rekordstor marginal. Det är lätt att räkna upp argument för varför det borde bli så. Men hans kampanj har mest byggt på känslor. Det är också det som radio och TV är bäst på att förmedla. Amerikanerna är akut hotade och bara Trump är tillräckligt brutal och kompetent att lösa problemen. Kommer det att fungera när valet inte längre handlar om de republikanska kärnväljarna? Kommer Trumps mobbningsstil att gå hem även mot en hårdhudad kvinna? Man skulle vilja strunta i hela cirkusen men för att travestera George Clemenceau: det finns två farliga organ: prostatan och det amerikanska presidentämbetet.

9 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Det behövs ordning, reda och upprensning: stöd parollen "Make America Great Britain again!". Låt jänkarna äta fish & chips, och stava 'labor' som 'labour'!

Anonym sa...

Vilka tankefigurer (som det ju heter) finns I huvudet på en människa, som i en kommentar till störtandet av Khadaffi yttrade “we came, we-saw, he-died”? Och hur nära atombombsknappen vågar man låta en sådan person gå lös?

Pierre Gilly sa...

Utan Skottland då!

Björn Nilsson sa...

Som det var före 1707 kanske, England + Wales, men utan skottarna. Har lite svårt att förstå att många skottar tycker att helt oåtkomliga politiker och tjänstemän i Brüssel är bättre än någorlunda åtkomliga dito i London. Någon sorts hjärnskada orsakad av för mycket säckpipeblåsande?

Pierre Gilly sa...

Men London kommer ju inte ha så mycket att säga till om: i den mån britterna får tillträde till EU:s inre marknad kommer de att få rätta sig efter EU:s regler. Det blir till att bidra till EU:s kassa men utan att ha några tepresenter i Bryssel. Skottarna kanske ser fram emot att den brittiska drottningen kan få ansöka om trustvisum varje gång hon ska besöka Balmore Castle.

Anonym sa...

Man undrar om inte Pierre Gilly smakade på lite för mycket vin i Lichtenstein. Och man lägger märke till när man blir censurerad - det är när ens kommentar pekar i rätt riktning!

Pierre Gilly sa...

En anonym kommentar om Clintons insats i Libyen & hennes lämplighet hamnade i spamfiltret innan det försvann helt. Hursomhelst: det handlar om välja den minst farliga kandidaten.

Norsken sa...

"En anonym kommentar om Clintons insats i Libyen & hennes lämplighet hamnade i spamfiltret innan det försvann helt. Hursomhelst: det handlar om välja den minst farliga kandidaten. "


Varför tar du inte in den kommentaren då? Den låter extremt vettig.
Trump är ju den minst farliga, hur har du missat att han är EMOT mer krig av USA? Clinton säger ja till fler och hon har redan varit inblandade i flera.

Pierre Gilly sa...

http://www.vanityfair.com/news/2015/11/donald-trump-narcissism-therapists