onsdag, juli 27, 2016

Nyliberal byråkrati

Det blir inget mer vin från Härna utanför Vreta Kloster. Regler kring alkohol, som att de bara får säljas via Systembolaget, gör verksamheten olönsam. Kanske hade man sålt mer om man brutit upp Systembolagets monopol och tillåtit gårdsförsäljning. Fast Systembolaget har ju också regler som gynnar små tillverkare. Det går ju till exempel normalt sett inte att beställa vin från någon pytteliten lokal vinproducent i privata butiker. Och inga privata butiker är skyldiga att saluföra de lokala tillverkarnas produkter.

Lantbrukaren Åke Wester ska övergå till att producera ekologiska ytdruvor i sina växthus. Men även här riskerar byråkratin att sätta käppar i hjulen för verksamheten. Christian Dahlgren på Correns ledarsida efterlyser regler som försvårar villkoren för småföretagare. Dahlgren kräver att kommunen inte ska köpa in ekologiska produkter om det finns billigare alternativ. Om Dahlgren får som han vill kommer Åke Wester inte att kunna sälja en druva till offentliga upphandlare såvida han inte vetenskapligt kan bevisa de ekologiska druvorna har en “saliggörande verkan”. Det hela illustrerar att talet om avreglering egentligen handlar om att införa andra regler. Det blir inte nödvändigtvis färre regler. Klart är däremot att det så kallade avreglerade regelverket gynnar andra intressen.

2 kommentarer:

Kurt sa...

Producerar man vin eller öl, så kan man ju annars sälja till restauranger, det är marknadens efterfrågan som begränsar Svenska vinproducenter, dåligt vin till höga priser brukar inte belönas av marknaden.

Anonym sa...

Och Dahlgren få bevis att hans arbetsgivare tidningskoncernen, där Dahlgren få utlopp för sin blaj blaj journalistik, har “saliggörande verkan” för att erhålla tidningsstöd (ett förskönande daman för statsbidrag).