onsdag, augusti 10, 2016

En orättvis betraktelse

Det fanns ingen krok att hänga upp handduken på i det gemensamma duschrummet. Ingen hade heller tagit initiativet att slå in en spik i väggen. Golvet var alltid ostädat, och folk kastade sina soppor i korridoren. Det studenthem jag bodde på i Rumänien i början av nittiotalet var bara runt femton år men hade aldrig riktigt byggts färdigt och redan börjat förfalla. Även jämfört med svenska studenter drack de omåttligt.

Några år senare bodde jag en vecka hos ett gift par i Bukarest. De söp mer eller mindre på heltid. Min värd som varit teknisk chef för ett stort glasbruk gick upp och la sig i sängen med en flaska vodka efter lunch. På kommunisttiden brukade han i likhet med andra högutbildade rumäner med fint jobb tvingas soppa gatorna några dagar om året. Han pratade mest om hur han misslyckats med att modernisera fabriken.

En gång intervjuade jag en redaktör i Transsylvanien. Han förklarade den tidning han arbetade på bara uppgav vilken etnisk bakgrund gärningsmän hade om de var romer. Om de var rumäner eller tillhörde någon annan minoritet skrev man inget som kunde identifiera brottslingen. Han tyckte det var ansvarsfullt. Romer har det i blodet i eller kulturen eller vad det nu är. Då blir det relevant att tala om det. Folk med ljus hy är individer med en historia. Så är det fortfarande.


Jag tänker på den där redaktören och fulla rumäner när jag läser GP:s Alice Teodorescu. Den femte juli skrev hon en ledare: (Slutaspeladum, Dan Eliasson!) om främmande kulturers roll för sexuella övergrepp i Sverige på ett sätt som låter väldigt rumänskt. (”…om något sker i enlighet eller i strid med kulturen, är relevant.”). Tillbaka från semestern fortsätter hon sina grubblerier om utlänningars brott och våldtäkter (”Bortse inte ifrån förövarnas kulturella rötter”) men nu har hon gjort ett vetenskapligt genombrott och upptäckt ytterligare en faktor:

”Den kulturella kontexten från vilken människor kommer spelar en central roll, liksom den socioekonomiska sammansättningen.
Genom att ge sken av att det handlar om gruppen "män" eller "invandrare", vilka som helst, göder man fördomar baserade på stereotyper vilket skuldbelägger alla inom gruppen, samtidigt som möjligheten att förändra beteendet hos de specifika förövarna minskar eftersom insatserna som står till buds är för generella. Om vi vill få bukt med den ökande andelen våldtäkter måste all fakta fram, annars riskerar polariseringen att öka ytterligare, till nackdel för majoriteten skötsamma män och invandrade. ”


Just det. Ju längre till exempel romer gått i skola desto mindre är risken att de begår brott. Det är mindre sannolikt att en rumänska med jobb begår brott än en arbetslös. Men både hon och jag vill hellre tala om kulturens betydelse.

Det som fascinerade mig mest med Rumänien var spiken i studenternas duschrum. Den som inte fanns och förmodligen fortfarande inte finns. Det är det konkreta uttrycket för annat som saknas. Initiativ, samarbete, förtroende. Rumäniens fascistiska och kommunistiska förflutna verkar ha ärrat befolkningen.

I ett samhälle med många stora minoriteter är det svårt att skapa förtroende mellan medborgare, och för staten. De flesta av Rumäniens judar dödades under andra världskriget kriget eller har flytt landet. De tysktalande i Transsylvanien har flyttat till Tyskland. Rumäniens romer reser runt i EU och tigger.

Alice är sminkad som östeuropeiska kvinnor var på åttiotalet trots att hon kanske inte ens var född då och förmodligen vuxit upp i Sverige. Kulturen är uppenbart stark. Man kan ta flickan ut ur Rumänien men det är svårare att Rumänien ur flickan. Jag säger som Alice: ”Attityder och normer sitter djup och kan bara förändras om erkänns”. Eller ”bortse inte från ledarskribentens kulturella rötter”.

Konkursmässiga Göteborgsposten har blivit en skitig förfallen tidning. Två av tre medarbetare på ledarsidan har hoppat av i protest mot Teodorescu. Elin Grelsson Almestad har lämnat kultursidan. Hon menar att GP ”sålt ut det sista av sin publicistiska trovärdighet och skapar nu annonsintäkter på texter som hetsar mot migranter och normaliserar Sverigedemokraternas världsbild”.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl solklart att den kulturella kontexten från vilken som denne Teodorescu kommer spelar en central roll i hur hon ser på människor, vad hon skriver och hur hon skriver.

m.c.n sa...

Jag har aldrig fattat grejen, att den tjejen kan bli chefred på en av sveriges största tidningar. Jag fattar inte, vad är det hon skulle ha för förmåga, expertis? Hon är gräsligt populistisk , det verkar som hon flörtar med främlingsfientliga krafter stup ikvarten för att få läsare, som övriga liberalmedia idag.

Anonym sa...

@Anonym 5:32 fm
Håller med dig. Och i den kulturella kontexten ingår naturligtvis historien och socioekonomisk kontext. Det skulle väl inte vara ur vägen att få reda på ur vad våra offentliga ”tyckare” (ledarskribenter och politiker) kommer. Vilka sammanslutningar/grupperingar de, föräldrarna och deras föräldrar tillhört och vad har de varit med om?
Idag presenterar sig ”tyckarna” som om de plötsligt vaknat upp en morgon och bara är vad de presenterar sig som. Tiden dessförinnan verkar vara ett blankt papper.

Kurt sa...

I den kulturella kontexten ingår att klaga på skatter, samtidigt som man låter skattebetalarna betala lönen genom s.k. lönegaranti.

Anonym sa...

Hennes enda renomé är att hon tillhör "de rätta sorten". Det räcker långt ... det förklarar varför Teodorescu är omtalad medioker ledarskribent