tisdag, augusti 09, 2016

Självbedragare om självbedrägerie

Höstens amerikanska presidentval står mellan två sorters självbedrägeri menar Mattias Svensson i Kristianstadsbladet. Det republikanska självbedrägeriet består i att man inte vill ta till sig forskningen om den globala uppvärmningen och dess orsaker. Mattias Svensson som bland annat skrivit boken Miljöpolitik för moderaterna har om jag förstått rätt gjort en insats för att den svenska högern inte ska hålla sig med samma myter.

Men demokraterna, som accepterar naturvetenskapens slutsatser, ägnar sig också åt självbedrägeri, menar Svensson. Demokraternas självbedrägeri består i att deras lösningar för att minska utsläppen av växthusgaser inte är realistiska. Man är både är för ambitiös, inte tillräckligt ambitiös, och inte helt konsekventa. Han nämner att Clinton uttryckt glädje över bilförsäljningen ökat (ett tecken på att ekonomin går bättre) trots att det gör det svårare att minska utsläppen.

Demokraternas självbedrägeri består, enligt Svensson som varit aktiv i nyliberala Frihetsfronten, i att de tror att staten kan fixa problemen när man i stället ska hoppas att konkurrens och ny teknik ska ordna allt av sig själv. Om den här föreställningen inte är självbedrägeri så kan man kanske kalla det för en religion i all fall. Det gjorde i alla fall Walter Block när jag snackade med honom 2007. (Gjorde aldrig någon intervju av det).

Tidigare Tyskland visar vägen

Inga kommentarer: