onsdag, september 07, 2016

Bra med Sverige i botten

Varje år presenterar OECD en lista över vilka länder där det lönar sig minst att studera. Och Sverige ligger alltid sist. Högern brukar klaga när vänster talar om relativ fattigdom. Låginkomstagare ska vara glada om de får det bättre, och inte snegla på hur mycket mer höginkomsttagarna får. Man ska inte visa avund mot dem det går bra för. Men när den här rapporten kommer glömmer man detta. Nu är det inte bara okey att jämföra höginkomsttagare med låginkomstagare utan man ska dessutom se hur mycket sämre, relativt sett, svenska högutbildade har jämfört med utländska. Förklaringen är naturligtvis att det är ett tillfälle att göra propaganda för ökade klassklyftor.

Högutbildade svenskar tjänar 1,25 gånger en vanlig månadslön jämfört med OECD snittet som är 1,6.

Tittar man på listan så är det första som slår nästan alla länder där det lönar sig mest att studera också är de minst utvecklade. Chile, Brasilien, Colombia, Mexiko, och Turkiet toppar listan. Är det förebilder? Om Sverige hade lika många fattiga bönder som dessa länder skulle vår placering förbättras dramatiskt. Men vore det bättre ?

Länderna där det lönar sig mest att studera har inte bara många lågutbildade som tjänar uselt: de har också färre högutbildad än Sverige och utvecklade länder. Högerns opinionsbildare brukar inte ha problem med att förstå det här med tillgång och efterfrågan men när den här rapporten kommer tappar man alltid minnet. (Det finns fler faktorer men den här är viktig.)

Frågan är varför man moraliserar, i stället för att lita till marknaden. Varför måste det löna sig mer att studera när vi redan massutbildare så många? Marknadslogiken säger att man borde utbilda färre ingenjörer om man vill att löner ska öka. Men den rätta lönen är alltså inte den som sätts ute i företagen utan den som opinionsbildarna tycker borde vara rätt... (göra låginkomstagare fattigare)

Svenska företag har varit duktiga på att inte betala sina högutbildade lika bra som i många andra rika länder. Den offentliga sektorn har varit ännu bättre på att betala socionomer och bibliotekarier låga löner. Men Svenskt Näringsliv har aldrig vad jag vet uppmanat sina medlemmar att höja lönerna för svenska ingenjörer till japanska nivåer. Inga opinionsbildare kräver att svenska lärarlöner ska höjas till tyska nivåer. Rapporten används i stället för att upprepa gamla käpphästar: vi måste sänka lönerna för de lågavlönade, sänka skatterna…

Education at a Glance 2015
OECD Indicators


3 kommentarer:

martin sa...

Är denna lista justerad för kostnaderna för studier? Amerikanske studenter sitter dagarna i ända och gör memes som handlar om studiekostnaderna och belastningen som deras lån ger dem. Även om de svenska kostnaderna för utbildning och studielån har ökat dramatiskt senaste 20 åren, så betalar vi inte en dryg årslön till universitetet som man gör i USA.

Är siffrorna hyffsade för saker som avsaknad av semester? Mina amerikanska bekanta har sina två veckor semester per år, deras pengar går proportionellt mindre till rekreation.

Under min studietid umgicks jag med många som studerade i Sverige från länder högre upp på listan, många av dem ville stanna i Sverige. Det var naturligtvis inte irrationella individer, så undersökningen är alltså undermålig i sin värdering av högutbildades situation och saknar förmåga att förklara den faktiska verkligheten och människors motiv för utbildning.

Denna undersökning lär oss inget om världen och hur den fungerar, som så mycket annan kvantitativ metod inom samhällsvetenskap så är den utan värde för att förstå vår samtid. Det betyder att den inte är vetenskap, den är enbart propaganda.

Pierre Gilly sa...

Det finns andra, liknande tabeller i rapporten som räknat på netto inkomster man tar hänsyn till sådana faktorer. Men jag tror inte att man beräknat att folk arbetar fler timmar i vissa länder en andra. Det finns nog mycket som är osäkert i rapportens 500 sidor men i det stora hela stämmer det att högutbildade tjänar mer på många andra håll i världen än i Sverige. Det vore konstigt annars, eftersom Sverige är jämlikare än de flesta länder.

Om högutbildade verkligen vore missnöjda med lönen i Sverige skulle de väll flytta utomlands. Det finns ju många som gör det men knappast i någon omfattning som skadar näringslivet.

Samtidigt är rapporten lite missvisande. De sämst utbildade i Sverige är bättre utbildade än de sämst utbildade i många andra länder. Svenska vårdbiträden gör mer kvalificerade jobb än amerikanska som passar barn eller steker hamburgare. Eller fattiga bönder i Latinamerika. De flyktingar i Sverige som är så lågutbildade har svårt att få jobb och finns då inte med i statistiken.

Anonym sa...

Borharna skall brännas på bal inte dryfta sin non-sense om den (ryggade fri) marknadens och annar skit