torsdag, september 08, 2016

Riskkapitalisternas starka sida

Det var bättre förr skriver Cecilia Stegö Chilò: “…produktiviteten i vården sjunker samtidigt som resurserna ökar”. (i Corren och NT) Påseendet är så självklart att hon inte tycker sig behöva belasta läsarna med referenser eller närmare förklaring.

Jag har en kompis med njurcancer som spritt sig, vars fall illustrerar hur rätt Chilò har. Det är möjligt att läkare kunde behandla fler patienter med njurcancer för tio eller tjugo år sedan. Men de överlevde inte heller så länge. Och det är ju effektiviteten i en behandling som är relevant.

Om min kompis diagnosticerats något år tidigare och inte fått den nya medicinen så hade han med 90 procents sannolikhet dött inom ett år. Tabletterna kostar 50 000 kronor i månaden och betalas, tack och lov, av landstinget. (Det är inte utgifterna för kanelbullar till landstingspolitikernas möten som blivit dyrare.)

På medeltiden hade min kompis blivit behandlad med blodiglar eller någon annan form av åderlåtning. Den tidens läkare använde det till allt och tyngdes varken av journaler eller byråkrati. Ju primitivare läkarvetenskap, desto högre produktivitet.

Men dagens läkare har säkert möjligheter att bli produktivare utan att kvalitén på den medicinska behandlingen försämras uppenbart, genom att till exempel ägna mindre tid åt empati. Där kan säkert fler riskkapitalister i vården göra en insats.
Se också Dagens Medicin

3 kommentarer:

martin sa...

För att proletarisera en såpass priviligierad yrkeskår relativt sett, kräver nog kapitalisters hårda nypor.

Hörde följande en gång: Vid call center i Indien sitter läkare och tittar på röntgenplåtar på en skärm hela dagarna. Man har kommit fram till att man blir bra på saker genom att göra det mycket. Dessa indiska läkarna är de bästa och snabbaste i världen på att analysera röntgenplåtar.

Där snackar vi om produktiva läkare. Det är det man söker skapa. Uppfinnaren av MRI hade en dröm om att man skulle ha en MRI i varje sjukhusentre och så hänvisades man bara till rätt avdelning. Vi är snart där och då får läkarna sitta framför en skärm och tolka bilder hela dagen.

Din vårdcentral blir att kliva in i en apparat som spottar ut ett recept efter 5 minuter. Laddar upp ett träningsprogram till din fit bit, typ, kontrollerar att du fullföljer, håller behandling gisslan.

Jan Wiklund sa...

Problemet är att effektiviteten faktiskt har sjunkit - inte minst för att så mycket går bort i knapptryckning, se http://javlaskitsystem.se/category/byrakrati-2-0/ eller http://javlaskitsystem.se/2013/07/byrakrati-2-0-driver-sverige-mot-en-administrativ-infarkt/ av samme författare.

Anonym sa...

ja, man kan hålla med Cecilia Stegö Chilò. Det var bättre förr när man inte betalade TV-licensen.