fredag, september 02, 2016

Så blir svältande barn plugghästar

Många Indiska skolbarn lär sig nästan inget i de offentliga skolorna. Lösningen är privatiseringar och avgiftsbeläggning hävdar Rola Brentlin i Kristianstadsbladet.

“Där det offentliga misslyckats har en uppsjö av privata initiativ tagit plats. De senaste åren har en rad privata lågkostnadsskolor etablerats. Mot en låg avgift erbjuder de skolgång som av allt att döma ger bättre resultat än vad det offentliga lyckats med. Professor James Tooley från University of Newcastle har studerat privata lågkostnadsskolor i Indien. Bland annat har han jämfört 3 500 barns kunskaper i matematik, hindi och engelska. Slutsatsen är att barnen från de privata skolorna når betydligt bättre resultat.”

På Rebas låter det som om hur fattigt folk som helst kan eller är beredda att betala en extra avgift för sina barns skolgång. Det vore märkligt om det vore så i ett land där nästan 200 miljoner människor är så fattiga att de är undernärda, enligt FN. De avgiftsbelagda skolorna är kanske bättre än de offentliga men den avgörande skillnaden är naturligtvis att de som har sämst förutsättningar - de som alltid är hungriga - inte går i dessa skolor. Frågan är hur någon på allvar kan tro något annat…

2 kommentarer:

martin sa...

Hur ser närvaron ut bland barn inskrivna i gratisskolor, att vara där ibland och för det mest arbeta med att samla ved till familjen har ganska lite med undervisningen eller skolans driftform att göra.

Anonym sa...

Hur skulle det gå för Kristianstadsbladet och Brent lin om inte TIDNINGSBIDRAGET fanns? Om detta handlar den konferensen i Stockholm som samlat media experter som skall grubbla om vad avgiftsbeläggning, d v s, ta bort BIDRAGET innebär för de som jobbar där. Vissa menar att journalisterna skulle bli mera kreativa om de lite hungriga eftersom som alla vet hunger är drivkraften bakom kreativiteten. Vi kommer självklart att uppdatera er om utgången. Höll till godo!