måndag, oktober 17, 2016

Hesa Fredrik

Varje gång en fabrik med inlåsta barnarbetare brinner upp så borde SvT balansera sin rapportering med en nyhet som ställer kapitalismen i positiv dager. Att SvT inte gör det beror på att journalisterna som jobbar där är vänsterdrivna, hävdar Fredrik Segerstedt i Expressen.

Nu föredrar även tidningar som Expressen att skriva om utsatta barn i stället för barn som det går bättre för. Men av någon anledning så anklagar inte Segerstedt journalister som arbetar på kommersiella medier för att vara vänsterdrivna. Alla som jobbar i media vet att negativa nyheter väcker större intresse bland allmänheten än positiva.

Nyhetsjournalister återger normalt sett källor som har någon slags relevans eller auktoritet, som politiska partier, forskare osv. Anledningen till att media inte skriver om bostadsmarknaden på det sätt som Segerstedt önskar är att det är så få som delar Segerstedts världsbild.

SvT ideologisering visar sig också i att man tar ”feministiska och ekologiska perspektiv tas för givna” hävdar Segerstedt. Men är det verkligen bara vänstern som bryr sig om jämställdhet och miljön?

Inte ens när SvT gör den typ av program som Segerstedt efterlyser (vänsterns våldsamhet och förhållande till de forna kommuniststaterna i öst) är det ett tecken på journalistisk objektivitet. Då är inte kriteriet vad man producerar utan hörsägen om vad SvT journalister ska ha sagt om dessa program.

Att Expressen och andra kommersiella medieföretag aldrig tröttnar på att publicera nästan identiska debattartiklar om SvT beror förmodligen på att de har så svårt att klara sig i konkurrensen. SvT har betydligt fler tittare och högre förtroende bland allmänheten än privata TV3, TV4 osv. Och även borgerliga väljare har betydligt större förtroende för Public Service än den blaska som Segerstedt skriver i.


Se också FN: Spruckna drömmar?

2 kommentarer:

martin sa...

Jag anar en viss skuldmedvetenhet hos högern. De bekräftar sanningshalten i det som sägs genom att angripa budbäraren.

Ilskan är inte ett uttryck för annat än en inre kognitiv dissonans, en obehagskänsla som uppstår inom en när ens föreställningar inte går att förlika med verkligheten. Det är en mycket kraftig känsla som ibland kan leda till våldsamma reaktioner. En diskussion med några öl innanför västen med den snubben lär snabbt bli upprörd eller rent av hotfull.

Kurt sa...

Nu har ju Fredrik Segerfeldt själv nära kopplingar till den högerextrema organisationen Timbro. Samma Timbro som nu visat sig ansvariga för Sverigedemokraternas politiska program för miljö, klimat och nu också Sverigedemokraternas utbildningspolitik. Från Segerfeldts position på den bruna ytterkanten är det alltså inte så konstigt att all journalistik ter sig vänstervriden