fredag, december 09, 2016

Tala klarspråk om växthuseffekten

Christian Dahlgren behärskar konsten att tiga. Det kan man se i den ledare där han prisade USA:s förre president Jimmy Carter för att ha gjort “mänskliga rättigheter till en högprioriterad fråga.” (15/11). Den synen hade blivit svårare att försvara om han nämnt till exempel nämnt att Carter stödde Pol Pot efter dennes folkmord.

Tyvärr är Dahlgren också ganska tyst om växthuseffekten. Efter att ha tittat i Corren och på hans blogg har jag bara kunnat se att Dahlgren använt ordet två gånger i sammanhang som visar att han tar fenomenet på allvar. Och det var för tio och tolv år sedan.

Sedan verkar något ha hänt. Under rubriken “Klimatfantast med resfeber” (2006) använder han ordet för att raljera mot de som upplyser om fenomenet. Den kalla vintern 2010 får honom att ifrågasätta växthuseffekten “Så vad hände egentligen med växthuseffekten som alla brukade snacka om? “

2013 citerar han med gillande Bjørn Lomborg som uttalat sig i Expressen och menar att försöken att bekämpa växthuseffekten är meningslösa ("Politikerna hoppas du betalar"). Lomborg är en statsvetare som fått mycket uppmärksamhet i media men är inte direkt någon stjärna i forskarvärlden.

Dahlgren är passionerat emot ekologiska livsmedel, arg på kommunen för att de motarbetat flaskvatten, mot källsortering men för bygglov på stränder. Han är en skicklig debattör. Problemet är att Dahlgrens politiska ideal tycks göra det svårt för honom att ta till sig vad forskarvärlden säger om växthuseffekten och vad som kan göra för att motverka den. Så behöver det inte vara. Nyliberalen Mattias Svensson som en gång ifrågasatte den den globala uppvärmningen har tänkt om. Han har skrivit om det i boken Miljöpolitik för moderater.

---

Skickade in texten till Correns debattsida den 22 november men fick aldrig något svar. Jag har även mejlat stf ansvarig utgivare Christer Kustvik och frågat om ledarsidans syn på växthuseffekten utan att få något svar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ta inte illa upp. CD är och förebroder sig för Mello.