tisdag, februari 21, 2017

Uppdatering...

Det har varit glest med inläggen här ett tag nu. Ett skäl är att jag lägger krutet på bokprojekt. Först ska jag göra klart en amerikansk version av Konsten att sälja krig, och så en bok om Vägen till andra världskriget. Det känns meningslöst att ta upp den nya “så kallade” presidentens utspel. Det är få som tar honom på allvar i Europa, och många av hans anhängare i USA bryr sig inte om de han säger är sant. “Nu vågar jag inte besöka Sverige” skojar en bekant i New York som röstade på Trump. Han är hänförd över presidentens förmåga att sätta dagordningen med hjälp av strunt. En del funderingar över Trumps propagandaknep kommer i den amerikanska utgåvan men det är annars ett ämne som kräver sin egen bok. En vän som känner många i den amerikanska politiska och ekonomiska eliten hävdar att Trump kommer att bli avsatt inom ett och ett halvt år. Så går snacket i alla fall.

Konsten att sälja krig har sålt bra, trots att Akademibokhandeln inte tagit in den och ingen större tidning recenserat den. Bokklubben Pennan och Svärdet har sålt en del och många hittar boken via Bokus eller Adlibris. Jag hoppas att det är läsare som tipsar sina vänner och bekanta men det är svårt att veta.

En del läsare, som Kerstin (i en kommentar till mitt förra inlägg) är besvikna över vad jag skriver om propagandan i Syrien och Ukraina. Det är, upplever jag, en rätt vag kritik. Ingen analys av propagandametoder är naturligtvis tillräcklig i sig om man inte kan avgöra vem som gör vad och vad som händer i ett krig. Föreställningen att Rysslands annektering av Krim skulle vara resultatet av ett spottat folkligt uppror tycker jag inte är trovärdig. Att jag främst skriver om det ryska informationskriget i kapitlet om Ukraina beror på att det är Ryssland som tagit över en annan stats territorium. Jag har tidigare tagit upp hur USA arbetar i boken “Informationskriget mot Iran”.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vem hyser föreställningen att Rysslands återinförlivande av Krim skulle vara resultatet av ett spontant folkligt uppror? Allt tyder väl på att det sedan länge på Krim funnits en bred önskan att återförenas med Ryssland. Annars hade väl det hela inte kunnat ske så smidigt - utan att att skott lossades.

Jan Wiklund sa...

Önskan är ju också ganska rationell - även om ekonomin är risig i Ryssland är den ändå inte så katastrofal som i Ukraina. Ett byte borde ha mycket goda chanser att bli till det bättre.

martin sa...

Det är oundvikligt att en bok om propaganda innehåller propaganda.

Maskirovkan i fallet Ukraina, det var ledare i väst och Ukraina som talade om att de som skulle möta ukrainska armén och de högerextrema paramilitära i östra Ukraina, var 2000 spetznas veteraner. Vilket fick till följd att trupperna desserterade vid första kontakt med fienden.

Grejen med termen "Nyttig idiot", det är att det först och främst är någon som tror sig vara nyttig, nyttig då i bemärkelsen "nyttig för den egna sidan" OCH idiot. I och omkring vårt försvar, så har vi såna i svärmar.

Idén om ens omnipotens är alltid mycket enklare att uppnå än verklig omnipotens och billigare. Ni vet, som idén om att man kan rigga ett amerikanskt val, den kan man få förmedlad av nyttiga idioter.

Hur som helst, frågan om Krim, det enda sättet man kan återföra Krim till Ukraina är med en folkomröstning på Krim. Det är därför det är så orättvist när man utnyttjar folket. Väst kommer inget göra, kan inget göra. Krim tjänar endast väst som något att impotent grina om.

martin sa...

Jag satte ihop ett par dialoger För att förklara konflikten i Ukraina.

"Comrade, captain! We are only three military advisors and this, excuse the word, rabble, and half the Ukrainian army is bearing down on our position!"
"Keep calm, comrade lieutenant, we have the greatest ally protecting us, one you can always count on."
"Who, comrade captain?"
"The stupidity of our enemies, comrade lieutenant."
Later
”What do you see, comrade lieutenant?”
”I see two Ural, two BMP and four Charkiv tractors and they are moving toward our position, comrade captain.”
”Wait until they are less than 100m away, then hit them with smallarms fire and shoot a salvo from the AGS in their general direction, comrade lieutenant.”
”But that would have no effect, comrade captain!”
”You have your orders, comrade lieutenant!”
*Sound of gunfire and small grenade explosions.*
”Comrade captain, 2 of the Charkiv tractors and a BMP are retreating, but the rest are advancing on our position!”
”Look closer, comrade lieutenant”
”The advancing vehicles are flying white flags, comrade captain!”
”Your reinforcements have arrived, comrade lieutenant.”
*Sound of distant gunfire*
”Comrade captain, the retreating units are being fired upon!”
”That would be the paramilitary in Azov battalion, they fancy themselves a sort of military police, comrade lieutenant”
”The units are again advancing on our position, comrade captain”
”Again, look closer, comrade lieutenant”
”They are flying white flags, comrade captain”
”I am putting you in for a commendation, comrade lieutenant, you have captured an entire armoured infantry platoon and its tank support.”
”Now, go and greet your new recruits, comrade lieutenant”
Lieutenant speaking to the crew of the BMP command vehicle.
”My name is Misha Casparov, I am a volonteer who have answered the call of our Ukrainian brothers in this their darkest hour.”
”My grandfather fought and died protecting this land in the great patriotic war, so for me it was an easy choice to come to the aid of the people whose freedom my grandfather fought to protect.”
”Any of you have family who fought in the great patriotic war?”
”My grandfather fought in the 6th Red army.” General murmurs of relatives who fought in the war.
”Really”, said Misha, ”My grandfather fought in the 6th Army! It is as if fate has brought us together this day, to once again fight side by side for the freedom of Ukraine! This must be celebrated, I brought vodka!”
”Oora!”

Another time, 100 m over Crimea at dawn.
”You look concerned, comrade lieutenant, stop making dog eyes on me, out with it!”
”I have questions, comrade major, about our mission”
”Yes, go ahead”
”Our mission objective is to secure a whole base, which is populated by a full battalion, but we only have two groups of airborne infantry in two helicopters, comrade major.”
”And me, comrade lieutenant!”
”I mean no disrespect of course, comrade major!”
”How old would you say I am?”
”I dare not guess, comrade major!”
”Ha! You will go far in army life. Do you think the general would push an old dinosaur like me out of my comfortable chair at Novorossisk Headquarters, to fight? No, Boris the commander of the base, we served together in Angola, we used to run escort for some swedish company, ABB I think it was called. We are old friends, our group meet every year. Used to be hunting and fishing in siberia, but we are all old men now, now it is only sauna and vodka.”
”So you will negotiate, comrade major?”
”Yes, besides, the Ukrainian command has ordered them not to engage and to stay in their barracks. You will have to manage any attempt at provocation, of course, but mostly do crowd control and to hand out chocolate bars to kids. Open the case over there.”
”Roshen!?”
”It is the best, comrade lieutenant.”

Anonym sa...

Har du bevis på att Ryssland annekterade Krim? I så fall ta fram det.

Anonym sa...

Rätt obegripligt med allt detta tyckande om Krim utan kunskap om historien! Krim har varit en del av Ryssland sedan 1700-talet och det sägs att Chrustjov "gav bort" Krim till Ukraina under en osedvanligt våt fest på 1950-talet. Till saken hör att Chrustjov var från Ukraina! Troligtvis var sanningen att det ett administrativt beslut för att underlätta styret av Krim som ledningen för Sovjet flyttade över Krim till Ukraina. Nu har det gjorts TRE folkomröstningar på Krim om tillhörigheten, två på 90-talet efter Sovjets fall och nu senast 2014, alla med samma resultat 90-95% vill tillhöra Ryssland. Saken är ju utagerad vad folkviljan anbelangar, det är bara stridshökar i USA och EU som använder denna ickefråga som politiskt slagträ mot Ryssland. Jan Wiklund, hur risig är den ryska ekonomin om man jämför med våra låtsasekonomier som bygger på lån och spekulation till stor del? Skulle tro att Ryssland kommer att klara den ankommande ekonomiska kollapsen oerhört mycket bättre än bankrutta länder som USA och Sverige.

Benny

Bennys Lärare. sa...

Nyttig idiot är man om man som kommunist tror att stöd till kapitalism och imperialism utövad av Ryssland är marxism och det verkar inte saknas såna.