torsdag, april 06, 2017

Propagandakritik som propaganda

Inlägg i FiB

4 kommentarer:

Anonym sa...

Låg vatten märke - alla andra som inte håller med mig sysslar med propaganda.

Jan Wiklund sa...

Propaganda = utbredning (av ståndpunkter). Det är inget skamligt i det. Däremot är det bra att publiken är bildad nog att kunna väga olika ståndpunkter mot varandra och göra en rimlig bedömning av vad som är sant och vad som är matnyttigt - och vad som inte är det.

"Allt vad stormakterna säger om varandra är sant" stod det klottrat en gång på en tysk vägg (om jag inte minns fel). Stater har samma intresse som bolag att framhäva sig själva som bäst, och det enklaste är att berätta om de andras smutsiga hemligheter. Och det åligger publiken att vara lika skeptisk som man är gentemot annan reklam, och inse Charles Tillys sanning: det finns inget som analytiskt skiljer en stat från en maffia.

Pierre Gilly sa...

Jan: Det finns olika definitioner. Jag ser det som en form av manipulation i syfte att få folk att dra slutsatser de inte hade gjort om de haft tillgång till mindre manipulerad information. Att likställa det med ett vanligt utbyte av åsikter gör begreppet urvattnat och meningslöst tycker jag. Det finns dessutom propagandametoder som allmänheten har små chanser att skydda sig emot. Boktips som skulle passa dig: The political Brain The Role of Emotion in deciding the Fate of the Nation, av Drew Westen.

martin sa...

Mycket führerprinzip-tro lever kvar än idag. En modern statsapparat kan styras av en guldfisk.

Tiden då en stark ledare drev en vision om ett samhälle som bara han kunde förstå är förbi, sedan 70 år tillbaka.

Idag är samhället så institutionaliserat att en politikers(vilket en diktator är eller president är) endast kan säga ja eller nej till en produkt som kommer ur tjänstemannakåren. Visst kan en ledare beställa produkter ur tjänstemannakåren, men det är så omfattande planeringsarbete att göra saker i ett modernt samhälle. Så om de flesta normalt funtade människor tycker det är korkat, så kommer det som ledaren beställt ur tjänstemannaapparaten att dra ut på tiden och vara dömt att misslyckas.

När Trump säger "Fire!" och känner att han gjort något, då har 10 000 tjänstemän sett till att båtjävlarna är inom räckvidd av målet, tjänstemän har analyserat bilder och data för att säkerställa målet, andra har satt upp samband, ytterligare tjänstemän har programmerat robotarna, en arme tjänstemän har tagit fram det nödvändiga pappersarbetet för presidenten.

För att ens kunna skjuta annat än slumpmässigt på ett land så har det förgåtts av intensivt planeringsarbete där man tagit reda på mål, där man gjort olika scenarion och simuleringar, där man har utrett världspolitiska regler och sökt efter olika opinionsmässiga vinklar med vilket man kan göra det man vill.

Om du ser en kolerisk galning som ledare, eller en bortklemad son till ledare eller kanske mer genomskinligt en skådespelare, då har du din guldfisk.

Ja, Syrien är ett tämligen institutionaliserat land, om än med ganska mycket korruption, vilket är en förutsättning för att en terrorinvasion skall klara sig ens ett par veckor.