tisdag, maj 08, 2018

Ett besök hos frissan

Från min nya lägenhet har jag utsikt över något som kanske är ett härbärge för hemlösa kvinnor. Jag är tillfälligt tillbaka i Montreal som var mitt hem till och från på 00-talet. En polsk restaurang, en saluhall, och ett fik jag brukade besöka hör till det som försvunnit. Saluhallen ska bli gym. Bokhandeln är kvar men förändrad. Jag tror faktaböckerna var en trappa upp förr. Men tjejen i kassan gick säkert på mellanstadiet när jag handlade där senast.

Jag återgår snabbt till mina gamla vanor. Le Devoir och frukost på fik där äldre herrar sitter och äter havregrynsgröt utan mjölk från aluminiumfat. Jag äter en torr omelett medan tidningen berättar att ungdomen inte kan stava och att Quebecs elever halkar efter Ontarios. Jag kan bara gissa vad tidningarna i Ontario larmar om.

Efter en del sökande i minnet och på gator hittar jag till slut fram till min gamla frisersalong. Den har krympt. Det är en skola för blivande frisörer så man vet aldrig riktigt hur det ska sluta. En gång klippte sig en tjej upprepade gånger rejält i fingrarna tills hon gav upp och lämnade mitt hår åt sitt öde. Hon som håller i saxen idag är något säkrare. ”Gör du män” frågar hon en kollega? Det finns muslimska kvinnor som inte vill klippa män förklarar hon. Själv har hon börjat äta griskött sedan hon flyttade hit från Madagaskar. Hon älskar tydligen bacon. Hon vill också att jag ska veta att hon inte är muslim.

En överförfriskad man kommer in och gör alla tjejer nervösa. ”Hur gammal är du”? frågar han den snyggaste. Den äldre fårade rödhåriga kvinnan som ser ut som en karaktär från en film av bröderna Cohen och driver etablissemanget griper in. Efter en förvirrad debatt ger sig mannen ut på nya äventyr utan att ens ha fått skaka någons hand. ”Det är ingen idé att ringa polisen” förklarar den rödhåriga för mig, trots att jag inte undrat. ”De brukar inte komma”. ”Är det i Sverige det inte finns några invandrare” frågar hon mig medan hon jämnar ut de värsta efter sin elevs framfart. ”Eller är det Norge”? ”Norge är fullt av invandrare” kan malagassiskans berätta för hon har en kusin som bor där.

Väl hemma ser jag märken från en kofot på min ytterdörr. Kanske var det redan där när jag flyttade in. En ambulans och polisbil står utanför härbärget.

Inga kommentarer: