tisdag, juni 19, 2018

Originalet och kopian

”När det fjortonde året (av den fascistiska eran) går mot sitt slut reser jag en stor olivkvist. Denna olivkvist växer från en enorm skog; det är en skog som består av åtta miljoner bajonetter som vässats väl och smitts av unga orädda hjärtan.”
Benito Mussolini 24/10 1936 Bologna

”Sett härifrån så skyms kvisten av skogen.”
Anthony Eden, telegram till den brittiska ambassadören i Rom


Han var originalet men kopian är kanske mer känd idag. Mussolini var förmodligen den enda människan som Adolf Hitler beundrade och tyckte om på riktigt. Men det tycks inte ha varit ömsesidigt. Mussolini var motvilligt fascinerad av den tyska krigsmaskinen men för Hitler kände han mest en blandning av förakt och rädsla. En italienare i exil beskrev träffande Mussolinis inställning till Hitler som en katt som fött en tiger.

När Mussolini fick höra att Chamberlain var på väg till Tyskland drog han slutsatsen att kampen var över. ”Så fort Hitler ser den gamle mannen kommer han att veta att han vunnit slaget. Chamberlain är inte medveten om det men att möta Hitler klädd i en borgerlig pacifists uniform är som att låta ett vilddjur smaka blod.” Originalet menade att Tjeckoslovakien bara var början. Kopian kommer snart göra upp med alla länder som upprätthåller Versaillesfördraget, spådde han och la till: ”Det är bättre att det sker med oss, än mot oss”.

Till skillnad från många andra förstod sig den brittiska utrikesministern Anthony Eden på dessa bägge herrar. Vad som fått Tyskland att närma sig Italien var ”inte dess trots mot Nationernas förbund; det var dess framgång. Så länge sanktionerna fortfarande var igång fanns det få tecken på närmanden mellan de två diktatorerna. Det var först när sanktionerna lyftes och nationernas förbunds stater erkände sitt misslyckande som det tyska folket, som bara respekterar kraft, fann något i Italien värt att uppvakta.” Om Storbritannien tycktes för angelägen att göra upp med Italien, för att skilja landet från Tyskland, eller för att undvika en konflikt, kommer Mussolini bara att bli mer intressant i Hitlers ögon. Det skulle också ge andra stater intrycket att London var svagt.

Edens insikt är dock inte mycket värd om man inte är starkare än fascisterna/sadisterna i fråga. Fascister föraktar svaghet men ser också andras styrka som ett hot. Och även när de är i underläge är risken stor att de genomför en chansartad attack i ett desperat försök att rädda sin egen självbild. Den japanska ledningen visste att de inte hade någon chans att vinna ett krig mot en industriell stormakt som USA. De faktorer som gjorde att Hitler försökte erövra Sovjetunionen var också de direkta orsakerna till att han besegrades. Hitler eftertraktade de råvaror och enorma ytor som ledde till hans undergång. Men som originalet sa: "Det är bättre att leva en dag som ett lejon än 100 år som ett får".

Inga kommentarer: