tisdag, juni 19, 2018

Sommaren 1981

Jag tror det var sommaren 1981 som morsan släpade med mig till Ajaccio. Det var en kort flygtur från Nice. Alla gator, torg, fik, restauranger och hotell hette Napoleon. I skuggan av en Napoleonstaty spelade några gubbar kort och snart var jag en i gänget.

Plötsligt blev de stela, tystnade ett ögonblick innan de började prata med konstiga röster om mig. En klappade mig nedlåtande på huvudet. Att korsikaner var konstiga kände jag till efter att ha läst Asterix på Korsika men det blev ändå något av en kulturchock att tre vuxna människor låtsas att de inte just förlorat i Rami mot en tioåring.

Att vuxna kunde vara konstiga kände jag också till. Kannibal-Jean, min farmors systers man, blev alltid vansinnig när han han förlorade. Det kvittade i vad eller med vem han spelade. Inte ens inför sina små barnbarn kunde han behärska sig. När jag var sjutton och vann ett parti schack mot honom anklagade han mig för att ha fuskat.

Men gubbarna i skuggan av statyn var annorlunda. Jag undrade länge vad som var sjukast: att vuxna män blir upprörda över att ett barn vinner ett kortspel eller att de låtsas att det inte hänt? Men det var länge sedan när jag var lillgammal. Om jag varit mer av ett riktigt barn hade jag som den lille prinsen vetat att ”det bara är med hjärtat man verkligen kan se; ögat kan inte se det som verkligen är viktigt”.

Inga kommentarer: