tisdag, oktober 23, 2018

Apropå bensågen

Jag kollar upp vad en bensåg kostar på Amazon. En kundrecension förklarar att han inte kan bedöma kvalitén på produkten han köpt eftersom grannen nu plötsligt börjat sköta sig bättre. Det finns liknande recensioner och det är uppenbart att fler än mig plötsligt blivit nyfikna på bensågar. Och av samma anledning.
Om någon undrar så är jag emot att man klipper av fingrarna på journalister, halshugger dem och sedan stycka dem. Med risk för att låta cynisk och okänslig undrar jag om inte implementeringen är mer oroande än att regimen använder ett konsulat till att döda egna medborgare. Att Saudiarabien är en grym diktatur har aldrig varit en hemlighet men mordet på Khashoggi tyder också på att ledningen är fullständig inkompetent. Man får hoppas att de som investerar diktaturens oljepengar är duktigare men förmodligen är det samma personer eller i alla fall av samma skrot och korn.
För övrigt undrar jag varför Erdogan tjatar så mycket om mordet. Vad vill han? Det är ju inte så att turkarnas hövding bryr sig om mänskliga rättigheter. För några år sedan använde Erdogan artilleri och stridsvagnar för att driva iväg en halv miljon kurder i sydöstra Turkiet från sina hem. FN noterade att hundratals människor dödades summariskt. Så frågan är vad han tror sig kunna vinna på att oja sig offentligt. Är det bara för att han nu indirekt kan framstå som mer civilisad? Eller ingår det i påtryckningar mot saudierna? Hoppas han kanske att skandalen ska göra att den där bensågsprinsen ersätts av någon turkvänligare prins? Att skandalen ska få media och beslutsfattare att fokusera lite på Saudiernas massakrer i Jemen kan man alltid drömma om...

1 kommentar:

Jan Wiklund sa...

1. Förmodligen är Saudis ledning inavlad. Som Louis de Geer, svensk statsminister på 1800-talet uttryckte sig enligt Göran Hägg: Att jag blev statsminister vid så unga år kan nog mest förklaras med att det var svårt att hitta någon inom adeln som var ens medelmåttigt begåvad.

2. Erdogan utmanar Saudi om att vara regionens stormakt. Vanligt cyniskt maktspel med andra ord.