måndag, december 03, 2018

De minst oälskade

”Utbredd antisemitism i Sverige och Europa” rapporterade SvD nyligen apropå en opinionsundersökning som beställts av CNN. I rapporten uppger tio procent att de själva har en negativ syn på judar. Det kan jämföras med att 16 procent tycker illa homosexuella, att 37 procent erkänner att de inte gillar muslimer och att 39 procent tycker illa om Romer. Av detta skulle man kunna dra slutsatsen att judar är den minst ogillade minoriteten i Europa.

Men det finns andra sätt att suggerera fram en mer allvarlig bild. Exempelvis bristande kunskap i historia. En europé av tjugo sägs aldrig ha hört talas om ”holocaust”. Frågan är om det finns något annat folkmord än det på judar under andra världskriget som är mer känt eller om okunskap om detta skulle vara ett tecken på fördomar. Det är inte vågat att anta att betydligt färre hört talas om folkmordet på armenier under första världskriget eller herero och namafolken innan dess. Vem tror att okunskap om dessa folkmord skulle vara resultatet av illvilja mot dessa folkgrupper?

Något mer övertygande är då kanske stereotypa uppfattningar om judar. En fjärdedel anser att judar har för stort inflytande i media och affärsvärlden. Frågan är hur man ska tolka det. Jag anser att tyskar och män, har för stort inflytande i EU. Oavsett hur det förhåller sig med det tror jag inte man ska tolka det som att jag har en negativ syn på tyskar och män. Faktum är att vi har stereotypa uppfattningar om precis allt och alla. Frågan är bara vilka slutsatser man ska dra utifrån detta. Om man frågat folk om huruvida judar är intelligentare än andra folk hade säkert många hållit med. Detta är knappast en mindre fördomsfull åsikt än mindre smickrande uppfattningar.

En intressant vinkel är att man frågat folk om Israels rätt att existera som ”judisk stat” vilket är Israels nya propagandalinje. Det räcker inte längre att man accepterar Israel utan man måste även gå med på att denna stat ägs av en viss etnisk grupp. 54 procent sägs acceptera Israels rätt att existera som en judisk stat. Jag tvivlar på att lika många européer skulle kräva samma rätt för sitt eget land. Hur skulle Sveriges judar regera om man krävde att de erkände att Sveriges rätt att existera som protestantiskt eller de etniska svenskarnas hem? Om något i undersökningen tyder på en utbredd antisemitism så är det kanske detta underliga stöd för ett apartheidartat Israel. Men kan också vara så att folk bara svarar hastigt utan att närmare fundera på vad frågorna egentligen innebär.

Bild av Roj Friberg

Inga kommentarer: