tisdag, december 18, 2018

Stöd som inte är stöd

Vad har de gula västarna i Frankrike för stöd? Ute på gatorna är de bara två tre hundra tusen men om man ska tro opinionsundersökningar väcker de mångas sympati. Jag tvivlar inte på att fransmännen säger sig stödja demonstranterna men menar de vad de säger? Efter de massiva kravallerna 1968 – som också hade ett stort stöd bland allmänheten – vann högern valen med stor marginal. Människan har en benägenhet att säga en sak men göra en annan.

Jag har velat åka till Indien i trettio år. Det faktum att jag aldrig åkt, trots att jag haft både tid och pengar, betyder inte att jag ljugit för mig själv. Men eftersom min vilja att inte åka uppenbarligen är starkare än min vilja att åka kan man säga att det handlar om en teoretisk reslust. Jag vill uppleva Indien men inte värmen, fukten, smutsen och fattigdomen.

Många fransmän som säger sig sympatisera med de gula västarna har säkert en liknande halvt medveten kalkyl i bakhuvudet. Man anser att de gör rätt i att protestera men samtidigt är man medveten om att de gula västarnas obefintliga möjligheter att få igenom några systemförändringar. Kapitalet är globalt men arbetarklassen har svårt att organisera sig internationellt.

3 kommentarer:

Boksågens bokblogg sa...

Kampen är nationell till formen men internationell till innehållet. Känns det igen? Komintern gjorde mycket nytta med alla problem som fanns. Det går om man vill...

Jan Wiklund sa...

Gula västarna gör det inte direkt lätt för sina sympatisörer - antingen ska man stå vid en rondell eller också ingenting.

Det är förvisso ett bättre val än vad som oftast har erbjudits de senaste åren - klicka på gilla-knappen eller inte, skriv ditt namn på en lista eller inte, etc etc - men otillräckligt. Det är dags för steg två, där det finns fler handlingsmöjligheter.

Vad man väntar på är nån form av regionala massträffar där sånt kan diskuteras och idéer stötas och blötas.

Anonym sa...

Är samma sak som att majoritet av svenskarna vill ha mindre invandring men ändå röstar på sossar osv som vill ha mer flyktingar till sverige.
skulle vara intressant att se hur folk resonerar här.

Samtidigt har väl Macron backat på vissa saker så visst har väl Gula Västarna gjort något produktivt?