tisdag, maj 14, 2019

Ny bok Europa mot katastrofen


Min nya bok kommer ut i slutet av juni men går att beställa redan nu på Verbal förlag. Det finns massor av böcker om andra världskriget men utbudet om vad som ledde fram till kriget är betydligt magrare.

Den brittiske historikern E.H. Carr jämför historieskrivande med att beskriva eller fotografera en bergskedja. Både fotografen och historikern är tvungna att välja en vinkel. Beroende på vilken vinkel man väljer kommer berget att se helt olika ut. Det innebär naturligtvis inte att alla perspektiv är lika rimliga. Man kan vara intellektuellt hederlig även om det är omöjligt att vara objektiv. Varje generation fotograferar en något annorlunda sida av berget.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant, med tanke på dina tidigare böcker hur ser du på krighetsen mot Iran nu? Varken journalisten i USA eller här i Sverige förstått den propagandan de skrev före irakkriget nu repeteras av de själva igen.
Vad än USA säger kommer i TT som fakta. Farlig utveckling för det är ju så krig kan starta som sagt med propaganda i medierna.

Pierre Gilly sa...

Jag har levt på trettiotalet de senaste åren och inte följt med det dagsaktuella så noga. Det är inte osannolikt att det blir krig men Trump kommer aldrig att lyckas att hetsa världen mot Iran som Bush kunde mot Irak.

EU ville ju mer eller mindre normalisera sin relation med Iran efter att man ingick det där avtalet om landets kärnkraftsprogram som Trump övergav. Nu finns det en massa besvikna europeiska affärsmän och makthavare som är irriterade på amerikanerna. De kommer inte att fungera som Washingtons papegojor på samma sätt som tidigare. Man kan jämföra det med andra Irakkriget då Chirac öppet kritiserade Bush krigsplaner. Den franska regeringens kritik skapade ett litet utrymme för avvikande åsikter i västmedia. SvD kunde ju inte gärna hänvisa till Chomsky men Chirac var något annat. Idag tror jag det finns många fler Chirac.

USA är också mer splittrat än på länge. 11 september gjorde det lättare för Bush att samla amerikaner och allierade för sina krig men Trump har helt andra förutsättningar.