söndag, juni 09, 2019

Melodi på en sträng

En gång i tiden var det judarna som stod bakom alla problem i världen. Men den som läser Kristianstadsbladets ledare förstår snart att det numera är invandrare, flyktingar och utlänningar som tagit över judarnas arbetsuppgifter. Oavsett vilka problem eller politiska frågor Carolin Dahlman tar upp återkommer hon tvångsmässigt till invandrare. Höjer en kommun skatten? Är kronan svag? Är tillväxten låg? Det kan vara invandrarnas fel. (Om M-ledd kommun skyhöjer skatten pga invandringen är läget illa 7/5 2019)

Vad kan man säga om snatteriet? Den som ägnar några minuter åt att titta på den forskningen finner snabbt att det är ett utbrett fenomen i alla samhällsklasser men att högavlönade och högutbildade tycks snatta mer än andra. Dahlman hade kunnat exemplifiera med Kungens kusin som dömts för snatteri flera gånger men hennes vinkel är att tala om utländska ligor. (Stoppa tjuverikaoset i handeln 6/5 2019) Hon har alltid en anekdot om vi och dem där dem orsakar alla problem.

Bör staten lägga mindre pengar på tolkar åt invandrare? Frågan är naturligtvis legitim men varför tala om en somalisk våldtäksman i detta sammanhang? (Begränsa rätten till skattebetalda tolk)

Invandrare utan jobb är ett problem men invandrare med jobb är kanske ännu värre. De som jobbar inom vården är nämligen farliga på grund av sin dåliga svenska. (Vi måste ta hand om de gamla, 4 april 2019) Jobben de får inom det offentliga är inte heller riktiga då det är skattebetalarna förklarar hon vid ett annat tillfälle. I en ledare som tycks handla om invandrares jobbsituation börjar hon plötsligt polemisera mot BRÅ:s slutsats att det inte var flyktingar som låg bakom ökningen av rapporterade våldtäkter för några år sedan. Och så lägger hon försåtligt till att ”få tror att samtliga invandrade män våldtar och tafsar…” (Politiker, sluta blund - de svagaste vill att ni ser dem. 31/5 2019)

En trolig förklaring till att invandrare inte tycks ha en teoretisk möjlighet att göra rätt för sig i Dahlmans ledare är att det som bekymrar henne inte är samhällsproblemen så mycket som invandrarna i sig. Misstanken förstärks av att hon också är emot att högutbildade utlänningar som svenska företag behöver ska få komma hit så länge det finns lågutbildade invandrare/flyktingar i Sverige utan jobb. (Fler invandrare är ett uselt förslag, 20 mars 2019)

1 kommentar:

Jan Wiklund sa...

Det finns fler versioner. Den bland liberaler vanligaste paranoian är ju att det Ryssland som står bakom allt ont.

Säga vad man vill om marxismen - den hade gigantiska tillkortakommanden - men åtminstone lyckades den förankra förståelsen för strukturella orsaker bland en stor menighet. Att det inte handlar om "onda människor" utan om rutiner med oavsedda konsekvenser och/eller "collateral damage".