Sagt om mina böcker

Konsten att sälja krig


”Han har ett alldeles eget och självständigt sätt att ta några steg tillbaka, se samband och ställa frågor, som gör det oerhört intressant att läsa.”
Malin Bergendal Tidningen Syre


”Konsten att sälja krig är en uttömmande genomgång av den retoriska kultur som följer i propagandan inför krigsutbrott och ledares generella möjligheter till att 'leda' i betydelsen dupera sina folk till ett visst tanke- åsikts- och handlingsmönster och som också äger allmängiltig betydelse för hur propaganda byggs upp och fungera även utan kriget som målsättning.”
Benny Holmberg Tidningen Kulturen


”Boken innehåller massvis av intressant information som ibland leder de egna tankarna vidare. Det handlar om krigspropaganda, men ofta kan man tänka på andra typer av opinionsmässiga föroreningar.”
Björn Nilsson på Björnbrum

”Vem har facit på vem som försvarar och vem som är aggressiv? Vad händer bakom strålkastarna när ljuskäglorna riktas på det man vill sätta ljuset på?
Frågorna är många. Alla svar finns inte i Pierre Gillys nya bok: Konsten att sälja krig. Men nog finns många svar.”
Birger Schlaug på sin blogg

”Pierre Gilly är en synnerligen noggrann författare och analyserna i den här boken sväljer man inte i en enda sittning, trots att den egentligen inte är svårläst. Språket är klart, inte som i en avhandling, även om det vimlar av hänvisningar och fotnoter. Men det är faktiskt nödvändigt att man tar sig igenom den.”
Per Carlsson Norrköpings Tidningar och Corren
Sagt om Informationskriget mot Iran


"Det behövs att någon vågar stanna upp när alla andra springer i samma riktning. Det är inte detsamma som att tillskriva sig rätten till sanningen, men visst kommer jag att läsa rapporteringen om Irans kärnprogram med mer kritiska ögon i fortsättningen."

Kjell Carnbro, i Sundsvalls Tidning. Carnbro var fram till sin pensionering chefredaktör för liberala Sundsvalls Tidning.


Grafisk form Frida Nilsson


"För att undanröja tvivel bör nämnas att författaren inte försvarar Irans politik, med dess nonchalanta sätt att handskas med mänskliga rättigheter. Gillys bok visar att mediegranskare som han tydligen behövs i dag."

Per Runesson i Västerbottens Kuriren och Dalademokraten

”Det är en mycket välskriven och väldokumenterad genomgång av frågan om Irans kärnvapen och hur USA:s spinndoktorer i media har förvrängt den frågan. Boken är obligatorisk läsning för alla som inte vill hållas i mörker av gängse media.”

Författaren och översättaren Stefan Lindgren på sin blogg 8 dagar.


”Sammanfattningsvis: boken ger både anvisningar för intellektuellt självförsvar mot den numera nästan bedövande krigspropagandan, samt intressanta detaljupplysningar vad det gäller just krisen omkring Iran.”
Björn Nilssons recension på Jinge.se En annan version har gått på hans blogg Björnbrum.se och i tidskriften Clarté.

"Han klär ännu en gång ” av lögnpropagandan på ett sakligt och lågmält sätt”.
Från Ett nytt världssystem

"Denna bok, och den föregående, är oundgängliga för den som vill förstå USA:s imperialistiska politik i Mellanöstern. Tragedin i Syrien blir begripligare."

Mohamed Omar på Nya Il ConvitoSagt om Bombdiplomati Konsten att skapa en fiende


Ur press:

”Om man läser den noggrant blir man bättre rustad att motstå krigspropagandan och att genomskåda massmediala lögner och halvsanningar, både i fallet Iran och andra krishärdar. Pierre Gillys bok är, helt enkelt, ett bidrag till jakten på "krigets virus".”
Margareta Zetterström LO Tidningen 2009-04-02


Grafisk form Jonas Enqvist som också tagit fotona av boken.

”Slutsatserna är ofta väl underbyggda men samtidigt kan det ibland vara svårt att ta till sig något som helt vänder upp och ner på vad vi anser vara sant. ” 
Jorun Jakobsson-Koca i Politiken.se 2008-12-17

"Den som läst John Pilger eller Noam Chomsky kommer att känna sig hemma i Gillys värld av kombinerad USA- och mediekritik, där han lyckas identifiera en lång rad mer allmänna problem med hur medierna ofta fungerar även i mindre brännheta frågor"
Petter Larsson, Helsingborgs Dagblad, 2009-11-28

"Det är bra för debatten med den här sortens böcker, som kommer med nya infallsvinklar och framför till synes djärva påståenden. De får förhoppningsvis läsaren att tänka efter och ställa sig frågan var den egna kunskapen kommer ifrån."
Mats KG Johansson, Kristianstadsbladet, 2009-07-01


”…radikal och välformulerad…”
Kaj Hedman Vasabladet 2008-10-12 (Fast det framgår rätt klart av resten av Hedmans recension att han avskyr boken)

”Det stoppar inte krig att söka rationella förklaringar till krig och politik. Men det tjänar helt visst vår strävan efter en mer humanistisk och demokratisk värld att studera och förstå den. Gillys bok är i den meningen väl värd sina läsare.”
Åke Johansson Sundsvalls Tidning 2008-11-11

”…men helt generelt er inntrykket en sitter igjen med, at dette er en bok som gir mange argumenter mot den krigshissingen man ser i både amerikansk og svensk, og også norsk, offentlighet. Trusselen mot Iran er fortsatt overhengende, og med et FrP i fremgang kan dette en dag også bli en aktuell problemstilling i Norge. Så selv om man noen ganger sitter igjen med spørsmål om helheten,er denne boka helt klart nyttig.”
Mathias Bismo i Rodt Marxistisk Tidskrift nr 4 2008

”Pierre Gilly har skrivit en mycket faktarik och läsvärd bok. Den rekommenderas starkt.”
Ulf Karlström i Clarté nr 3 2008

 
”Metodiskt går Pierre Gilly i genom  de annars så vedertagna uppfattningarna om Ahmadinejad och Iran. I en rad intressanta samtal med i medierna marginaliserade personer, ställer Gilly frågor som legat undangömda till förmån för uttalanden från Vita Huset. Alla resonemang må kanske inte vara glasklara, men här finns ändå en vilja att problematisera vad som annars körs ned i vrångstrupen på oss mediekonsumenter. Om Pierre Gillys bok visar något så är det att vi allt för sällan lär oss av historien. Bombdiplomati är en bra början för att ändra på det."
Serhat Daran i Mana 2009-02-22

”Bombdiplomati är precis den bok som många av oss gått och väntat på alltsedan Washingtons och Israels hot mot Iran började ta sig konkreta uttryck. På ett konsekvent och i högsta grad intellektuellt sätt dissekerar Gilly anklagelserna om ”det iranska hotet”. Kvar återstår bara ren propaganda.
Kristoffer Larsson i Folket i Bild 2008
 
”Gilly ställer i sin bok ett antal adekvata frågor som borde få journalister på utrikessidor runtomkring i landet att rodna…”
Tobias Davidsson Fria Tidningen 2009-04-03


Från bloggar:

"Jag tycker att det är en mycket viktig bok för den som är det minsta intresserad av det faktiska skeendet i denna ström av desinformation. Dessutom anser jag att boken borde vara obligatorisk läsning för varenda journalist som ska skriva om länderna ifråga."
Jinge.se 26/9 2008

"Boken är ett måste för alla som vill förstå hur myterna i kriget mot terrorismen skapas."
Nima fran Iran, 2008-10-22
”Boken rekommenderas”.
Bo I. Cavefors i sin blog, den 2008-11-28

"...den intresserade bör läsa Gillys bok och upptäcka olika vägar in till det komplex som gör att Iran idag byggs upp till en fiende som ”hotar hela världen”."
Bjornbrum,2008-09-28

Bokus (finska) Adlibris