torsdag, augusti 23, 2012

Lögner om Iran


Iran högsta ledare Ali Khamenei har enligt uppgifter från underrättelsetjänster beordrat iranska styrkor att ”intensifiera sin kampanj med terrorattacker mot västvärlden och dess allierade” uppger brittiska The Telegraph.

Frågan är hur man bedömer trovärdigheten när en tidning publicerar uppgifter från hemliga källor av den här typen. DN väljer att som The Telegraph sätta beslutet i en geopolitisk kontext: terrororden ska vara ett svar på västvärldens stöd åt upprorsmännen i Syrien som är allierad med Iran. För att göra påståendet trovärdigt talar the Telegraph om tidigare Iranska terrorattacker.

Det är dock inte helt klart att någon av dessa terrorattacker eller påstått planerade attacker verkligen ska ha beordrats av Irans regering. Även de flesta västerländska tidningar har till exempel varit högst skeptiska till att Iran verkligen försökt rekrytera den mexikanska knarkmaffian för att mörda Saudiarabiens USA ambassadör. Inte bara på grund av avsaknaden av bevis, utan också för att den arresterade iraniern har större likheter med Åsa Nisse än James Bond. Kunde Iran verkligen inte hitta en bättre agent än en misslyckad bilhandlare som blivit arresterad för att ha kört utan giltigt körkort? Och vad skulle man vinna på att spränga Saudiarabiens ambassadör i Washington i luften bortsett från att det skulle ge USA eller Israel ett skäl att bomba Iran?


Det finns många frågetecken kring de flesta påstådda iranska terrordåden. Är det till exempel rimligt att tänka sig att Iran skulle utföra attacker i Indien, som är ett av landets viktigast allierade och fortsätter att köpa dess olja? Precis som i fallet med den planerade attacken i Washington så är riskerna enorma och uppenbara medan fördelarna är marginella.

Något som talar mot The Telegraphs trovärdighet är också att skribenten i fråga, Con Coughlin tidigare spridit en stor mängd falska uppgifter från den brittiska underrättelsetjänsten. Det var till exempel Coughlin som ”avslöjade” sambandet mellan Iraks underrättelsetjänst och terroristerna som låg bakom den 11 september. Och det var Coughlin som först spred uppgifterna om att Irak kunde genomföra en attack med massförstörelsevapen på 45 minuter. Allt detta borde inte vara en nyhet för DN som av kommersiella (och politiska?) skäl ändå väljer att helt okritiskt återge varenda anklagelse mot Iran.

SvD DN2 DN3 SvD GP

6 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Kanske media inte bryr sig längre, de bara mal på tills de får i uppgift att mala på om något annat, utan att bry sig om vad de mal på om.

Den största risken nu kanske är att det plötsligt blir jättelarm om att regeringen i Syrien bombar sin egen befolkning med kemiska vapen. Men det kanske är för riskfyllt för NATO att köra en sådan operation?

Pierre Gilly sa...

Syrien ska ju ha ett modernt luftvärn men det är svårt att veta hur det påverkar. Det kan lika gärna locka som avskräcka. Det är ju ett gyllene tillfälle att testa den senaste ryska tekniken. Och med missiler går det väll att göra tämligen riskfritt. Och om ryssarna inte fyller på så tar väll Assads luftvärnsmissiler slut förr eller senare.

Anonym sa...

Israel är det reella hotet mot världsfreden och som är orsak bakom förgiftade allianser, radikalisering och elände. Ser man inte det - Ja då sitter man med otroligt många skygglappar och vägrar vakna upp till verkligheten.

Anonym sa...

Det pågår ett inbördeskrig i Syrien. Vi får veta att en diktator ska störtas av ett folk som fått nog. För två år sedan var inte Assad en buse, varken för västvärldens ledare eller medierna i väst. Samma visa som med Saddam före han gick från vän till fiende. Syrien är bara ett steg på vägen att komma åt Iran. USA, NATO och Israel spelar ett högt spel genom att kriga via sunnitiska ombud (SAUDI/Quatar/Turkiet). Risken är att USA än en gång inte kan kontrollera följderna. Ett starkare Al Quida och en kommande sunnitisk jakt på shiamuslimer.

Iranier sa...

är det bara jag som tyckte att historien om bil handlare, mexikans kartell och mörda saudiska ammbasadören var en kopia ur filmen fast and the furious?

Anonym sa...

Det är klart att Telegraf ljuger och fabulerar om "terror attacker" från Iran.

Vem äger Telegraf? Mordechai (Rupert Murdoch) och vi vet att han är en sionist. Vi vet sen tidigare hur Mordechais lögnsimperium (med över 30 TVkanaler, ca 200 tidningar världen över), hittat på bevis, förvrängt, drivit propaganda. "Press frihet?". Visst - för de som äger pressen.