lördag, april 06, 2013

DN i propagandans tjänst

DN har idag som så många gånger förr en alarmistisk ledare om irans påstådda kärnvapenambitioner. Den anonyma ledarskribenten beskriver läget så här:

”Iran har alltid hävdat att det bara finns fredliga syften och ingen ambition att skaffa kärnvapen. Den information FN-organet IAEA samlat säger något annat. ”

Notera formuleringen. DN påstår inte att IAEA hävdar att Iran försöker skaffa kärnvapen. DN hävdar att IAEA:s information talar av sig själv.

Detta är ingen slump. Den amerikanska kongressens utredningstjänst – en förvånansvärt opartisk resurs – har sammanfattat IAEA:s rapporter så här: ”IAEA har aldrig rapporterat att Iran försökt utveckla kärnvapen” (min översättning).

DN:s ledarredaktion har alltså dragit andra slutsatser av IAEA:s information än IAEA självt. Men detta gör man aldrig klart för läsarna. DN har tidigare på nyhetsplats rapporterat att varken Mossad eller den amerikanska säkerhetstjänsten anser att Iran har ett kärnvapenprogram. Men DN:s ledarredaktion anser sig veta bättre än både underrättelsetjänsten och IAEA.

Dagens ledare i DN är inget enstaka misstag. DN och andra svenska medier har i åratal gett en helt felaktig bild av det iranska kärnkraftsprogrammet. Varför och hur detta varit möjligt beskriver jag i den helt nyutkomna boken Informationskriget mot Iran.

----

"the IAEA has never reported that Iran has attempted to develop nuclear weapons"
Paul K. Kerr, "Iran s nuclear program. Teheran s compliance with International Obligations, Congressional Research Service 2012.

DN2 SvD

1 kommentar:

Anders Romelsjö sa...

Och är det en tillfällighet att SvT har en TV-serie "Lögnen" nu i 50 avsnitt, som ger en grovt nedsättande bild av Iran? Se http://jinge.se