söndag, januari 11, 2015

Ett slag för yttrandefriheten?Ska man få avbilda svarta som apor? Det kan diskuteras men det torde ändå vara ganska uppenbart att det är rasistiskt att göra så. Bilden ovan är från 2013 och kommer från Charlie Hebdo. Den föreställer Frankrikes svarta justitieminister Christiane Taubira. Kan man publicera den här typen av bilder till stöd för yttrandefriheten i Sverige?

6 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Någon med dålig moral kan ju sno bilden, göra lite retuscher och publicera den här, och hävda att den satiriskt föreställer Alice Bah. Reaktionerna kunde bli intressanta.

Pierre Gilly sa...

Ja. Misstänker att det också kan bero lite på vem som sägs ha gjort den. Dan Park eller Lars Vilk. Å andra sidan var inga svenska tidningar beredda att publicera Vilks Judesugga till stöd för yttrandefriheten.
Jag tror för övrigt inte att de på Charlie Hebdo var så konsekventa i sin hållning till yttrandefriheten. Tidningen försökte för några år sedan registrera namnet Front Nation för att sedan kunna förbjuda partiet att ställa upp i val under det namnet.

Anonym sa...

Ett träffande exempel på de selektiva fördömandets grammatik. Endast det som inte faller eliten anses vara stötande. Allt annat räknas som "yttrandefrihet"

martin sa...

Det finns ett problem med konsten och rasismen. Jag läste en recension av en medelklassbok som var menad som antirasism, att peka på medelklassens rasism. Den fick kritik för att boken var rasistisk. Däri ligger problemet. Om jag skulle beskriva min väg bort ifrån en rasistisk världsbild så skulle jag ha skrivit en rasistisk bok. Däri finner man mycket av konflikten med PK.

När det gäller den här typen av karikatyrer som använder rasismen i betraktaren för att åstadkomma sin satiriska effekt är mycket mindre problematisk, den använder rasism för att tala med rasister. För oss som rört oss bort från rasism så är det vårt minne av rasism som väcks, vilket gör reaktionen väldigt starkt hos de som under sin livstid försökt göra sig av med rasismen.

Kan man publicera den? Uppenbarligen. Får den någon effekt? Tveksamt. För rasistiska karikatyrer skall fungera måste man ha en rasistisk publik att tala till.

Anonym sa...

Jag föreslår:

http://vineyardsaker.blogspot.se/2015/01/in-charlie-hebdo-psyop-double-standards.html

...Som en liten nykter reflektion i ämnet. Finns på ett flertal andra språk, även Franska.

Skvitt sa...

En sådan bild är helt oacceptabel.

/Skvitt