fredag, november 09, 2018

Lynching bättre än utbildning?

En kotte blir till en fågel eller ett rymdskepp. En stilla promenad till affären med mamma kan bli ett äventyr i yttre rymden. Barns förmåga att fantisera tycks obegränsad. Sen växer de upp och kotten är då bara en kotte. Kanske för att vuxnas verklighet ofta är tillräckligt fantastisk i sig själv.

I det amerikanska senatsvalet fick demokraterna 13 miljoner fler röster än republikanerna. Resultat blev att republikanerna vann ytterligare två mandat. Samma valsystem förklarar hur en lort som fått tre miljoner färre röster än sin motståndare kunde flytta in i Vita Huset.

Vuxna reser hellre i tiden. De som på ett eller annat sätt tittar i kristallkulor brukar få bita i glas men det avskräcker inte. Men ett öga mot det förgångna och ett mot framtiden är det kanske inte underligt om man snubblar ibland. Jag läser om den första kvinnliga senatorn, Rebbeca Latimer Felton, som vid åttiosju års ålder var i tjänst i en hel dag 1922. Hon kämpade för kvinnlig rösträtt i åratal. Hon kämpade för vita kvinnors rösträtt. Hon var den sista person i Senaten som ägt slavar och ansåg att svarta begick mer brott ju mer pengar man lade på att utbilda dem. Hon tyckte att lynchning var ett bättre alternativ.

Ps. Nu finns Konsten att sälja krig Propaganda från Cato till Nato också som e-bok på bokus, adlibris och på bibliotek.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Liten korrläsning: "...fick demokraterna 13 miljoner fler röster än demokraterna." Nu är ju partierna rätt lika om man tittar bakom fasaderna, men ändå ...

Pierre Gilly sa...

Tack, Jo, lite som sunni och sushi... ju mer lika man är desto högre tonläge...